Vészjósló nyilatkozat: felelőtlenséggel vádolja a palesztin vezető Washingtont

A ciszjordániai vezetés újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal Washingtonnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztin államiság ellen emelt vétója után.

Forrás: MTI2024. 04. 20. 22:02
Rámalláh, 2024. április 1.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnök kormányának beiktatási ünnepségén a ciszjordániai Rámalláhban 2024. március 31-én. Musztafa március 14. óta tölti be a kormányfõi tisztséget. Mohamed Stajje elõzõ palesztin miniszterelnök február 26-án jelentette be kormánya lemondását.
MTI/EPA/Alaa Badarneh
Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Egyesült Államok megsértett minden nemzetközi törvényt, és figyelmen kívül hagyott a kétállami megoldással és a térség békéjének megteremtésével kapcsolatos minden ígéretet” – jelentette ki szombaton a Wafa hivatalos palesztin hírügynökségnek adott interjúban Mahmúd Abbász.

Az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy a térséget nem lehet stabilizálni a palesztinkérdés igazságos megoldása nélkül – tette hozzá a Palesztin Hatóság elnöke.

Felül fogjuk vizsgálni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, hogy biztosítsuk népünk érdekeinek a védelmét 

– mondta Mahmúd Abbász.

A palesztin vezető bírálta a Washington által Izraelnek nyújtott támogatást is, egyebek mellett azt, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállít Izraelnek a gázai háború idején.

Kiábrándítónak és felelőtlennek nevezte az amerikai vétót. A palesztin vezetés új stratégiát fog kidolgozni a palesztin ügy előmozdítása érdekében 

– tette hozzá.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Palesztina államként lett volna a világszervezet teljes jogú tagja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kétállamiságról Izraellel kötött megállapodás a teljes jogú ENSZ-tagság előfeltétele.

Borítókép: Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.