Videón mutatjuk, hogyan lángol Koppenhága ikonikus épülete

Kigyulladt a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, a hatóságok a környező utcákat lezárták – közölte a dán rendőrség kedden az X közösségi oldalon.

Forrás: MTI2024. 04. 16. 10:43
Tûzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a felújítás alatt álló régi Tõzsdepalotánál Koppenhágában 2024. április 16-án. Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai épületből – amely jelenleg a dán kereskedelmi kamara székháza – reggel sűrű füst áradt és hatalmas lángok csaptak föl, tornya pedig beomlott. A koppenhágai rendőrség szerint a területet még jó ideig lezárva tartják.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet. Sérülés az első jelentések szerint nem történt.

Borzalmas képek ezek a tőzsdéről. Olyan szomorú. Egy ikonikus épület, amely mindnyájunknak sokat jelent. Ez a mi Notre-Dame-pillanatunk

– írta a dán védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen az X-en, a párizsi Notre-Dame- székesegyház 2019-es részleges leégésére utalva.

A helyszínen készült videók tanúsága szerint a helyiek megpróbálták kimenekíteni a felbecsülhetetlen értékű műkincseket, festményeket az épületből.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé. A tűzoltók munkáját viszont megnehezítették az állványok, illetve az, hogy az épület rézteteje tartja a hőt – közölte a koppenhágai tűzvédelmi hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.