Érkezett egy rossz hír az antibiotikumokról, magyar kutató jött rá a lényegre

Az új antibiotikumok egy része még veszélyessé is válhat.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia2024. 04. 15. 11:31
gyógyszer, tabletta Fotó: Pexels Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte ellenállóbbak lesznek az antibiotikumokkal szemben a baktériumok, ami az egyik legsúlyosabb egészségügyi válság kialakulásával fenyeget – fogalmazott Pál Csaba a Magyar Tudományos Akadémiának adott interjúban, amelyre a Világgazdaság bukkant rá. 

Az akadémikus kutató egyébként most nyerte el negyedszer az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását. Pál Csaba az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal foglalkozik, és azt mondta, a legújabb fejlemények nem kecsegtetnek túl sok jóval, mert a korábbi vizsgálatok alatt a szerek többségével szemben 

szinte azonnal ellenállóvá váltak a kórokozók.

Mindez azért fontos, mert ezek a kutatások segíthetnek felismerni és megtalálni, hogy mi teszi működőképessé az antibiotikumokat, akár tartósan is. Viszont az új antibiotikumok egy része nem csak hosszú távon lesz hatástalan, de még veszélyessé is válhat,

mert olyan baktériumokat hoz létre, amelyek ellenállóak, de még a fertőzőképességük is nagyobb. 

Beszélt arról is, hogy az eddigi gyakorlat alapján, ha a korábbi változatok már nem elég hatékonyak, a gyártók mindig új antibiotikumokat vetnek be, de ez állandó versenyfutást jelent. Megjegyzi, 

az sem ritka, hogy a régi antibiotikumok elleni rezisztencia bizonyos mértékben már az új, még be sem vezetett készítményekkel szemben is létezik, még abban is az esetben is, ha a kórokozók még nem is találkozhattak a velük.

Beszámolt arról is, hogy ezt nem feltétlenül a felelőtlen antibiotikum-használat okozza, mert egészen más típusú szerek és stresszfaktorok is kialakíthatják a baktériumok ellenálló képességét.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.