Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Hétszázan érkeztek Lampedusa szigetére

Újabb migrációs hullám érte Olaszország déli partjait. Két nap leforgása alatt tucatnyi hajó érkezett a Földközi-tengeren keresztül Lampedusára. Zsúfolásig telt a sziget bevándorlóközpontja, hajókon szállítják a félsziget belsejébe az újonnan érkezetteket.

2024. 05. 31. 21:24
Az ország belsejébe szállításukra várakozó, illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévõ befogadóközpontban 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az elõzõ évhez képest megkétszerezõdött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma.
MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban megemelkedett a migrációs nyomás Itáliában, tömegesen érkeztek az illegális bevándorlók a déli szigetekre. 

A legfrissebb sajtóértesülések szerint 48 óra leforgása alatt 697 illegális bevándorló kötött ki Lampedusa szigetén. 

A kedvező időjárás és a nyugodt tengeri viszonyok indulásra ösztönzik az észak-afrikai partoknál gyülekezőket. A hajók elsősorban Líbiából indultak, kettő Tunéziából. Szíriai, egyiptomi, bangladesi, marokkói, szudáni, és tunéziai bevándorlókat szállítottak Itáliába. 

A regisztráció során három bevándorlót azonnal letartóztattak az agrigentói hatóságok. 

Az afrikai férfiakat korábban már kitoloncolták Itáliából, a Földközi-tengeren keresztül azonban megpróbáltak újra visszajutni Európába. 

Újabb tengeri tragédiáról is beszámol az olasz sajtó. A Földközi-tenger középső szakaszán hajótörést szenvedett egy gumicsónak. 

A Humanity1 NGO-hajó már csak egy újszülött holttestét találta a korábban zsúfolásig tömött hajóban. A 19 éves anyát és kétéves gyermekét a parti őrség munkatársai tették partra sokkos állapotban Lampedusa szigetén. 

Az utólagos vizsgálatok megállapították, hogy az öt hónapos csecsemő alultápláltság miatt vesztette életét. Az emberkereskedők 40 személyt ültettek be a lélekvesztőbe, amelynek a legkevesebb esélye sem volt, hogy elérje az olasz partokat. 

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere elfogadhatatlannak nevezte, hogy egymás után teszik partra az elhunyt személyek holttesteit a szigeten. 

A statisztikák szerint az év eleje óta 680 személy vesztette életét a Földközi-tenger középső szakaszán, a tengeri átkelés áldozatai túlnyomórészt gyermekek. 

Ez egy hivatalos, regisztrált szám, az igazság azonban, hogy rengeteg olyan tengeri szerencsétlenség is történik, amelyről a mentésért felelős hatóságok nem kapnak értesítést. Ezek az eltűnt személyek nem is kerülnek a nyilvántartásba. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta valamivel több mint 20 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, ez az adat a tavalyi évben 48 ezer volt. A becslések szerint a nyári hónapokban erőteles migrációs nyomásra lehet majd számítani. 

Borítókép: Az ország belsejébe szállításukra várakozó, illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén korábban (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.