Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az amerikai külügyminiszter Kijevben nyugtatgatja Zelenszkijt

Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kétnapos látogatása során Blinken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is, illetve beszédet is mond az ország vezetői előtt.

2024. 05. 14. 7:15
Antony Blinken amerikai külügyminiszter
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi vizit célja, hogy biztosítsa az ukránokat az Egyesült Államok széles körű támogatásáról, amely magában foglalja a katonai, gazdasági, energetikai téren és a demokratikus intézmények fejlesztéséhez nyújtott segítséget is – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)

Az amerikai külügyminiszter emellett a több mint fél év után nemrég elfogadott újabb hatvanmilliárd dolláros amerikai segély folyósításának gyakorlati kérdéseiről is tárgyal az ukrán vezetőkkel.

Blinkent az orosz–ukrán háború egy olyan időszakában fogadják Kijevben, amikor a frontról igen kellemetlen hírek érkeznek az ukrán kormányzat számára. Még az ukrán katonai vezetés szerint is jelentősen romlott a helyzet Harkiv térségében az elmúlt napokban, és a jelenlegi helyzet alapján még az optimista forgatókönyvek szerint is valószínűtlen, hogy Ukrajna visszanyerje a kezdeményezést a harctéren az idei évben.

Hogy az Egyesült Államok fókusza mennyire eltolódott Ukrajnától a Közel-Kelet felé, azt jól mutatja, hogy míg Antony Blinkennek ez a negyedik látogatása Kijevben a 2022. februári orosz invázió óta, a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly október 7-i támadása óta már hétszer utazott a Közel-Keletre – mutat rá a The Washington Post amerikai napilap.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.