Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Az Identitás és Demokrácia pártcsoport kizárta soraiból az AfD EP-képviselőit

Az ID azt állítja, hogy a német delegáció sérti a képviselőcsoport hírnevét.

2024. 05. 23. 20:43
KRAH, Maximilian
Strasbourg, 2024. április 23. Maximilian Krah, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án. Az elõzõ napon a német ügyészség Drezdában õrizetbe vette Krah egyik munkatársát, a német állampolgárságú Jian Guót, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kína javára kémkedett Németországban. A férfit azzal vádolják, hogy az EP-ben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiekrõl kémkedett Peking megbízásából. Jian Guo 2019 óta dolgozik Brüsszelben Krah mellett. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója csütörtökön, rendkívüli ülésen kizárta soraiból az Alternatíva Németországért (AfD) német párt kilenc képviselőjét. Az ügy hátterében több incidens áll. Egyrészt, Maximilian Krah a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában kijelentette: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. 

Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna

– fogalmazott az AfD politikusa.

Másrészt, Krah kapcsán felmerült a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, majd letartóztatták uniós parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából.

Az ID pártcsoport elnöke, Marco Zanni úgy vélekedett, hogy az AfD körüli incidensek sértik a képviselőcsoport hírnevét.

Az AfD közleményében azt írta, hogy tudomásul veszik az ID döntését, de optimisták a közelgő európai parlamenti választást illetően. 

„Bízunk benne, hogy az új törvényhozási időszakban továbbra is megbízható partnerek állnak majd mellettünk” – tették hozzá.

Borítókép: Maximilian Krah, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.