Biden engedélyezte, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel támadjanak oroszországi célpontokat

Washington titokban megengedte Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel vegyenek célba oroszországi területeket. Biden lépése még közelebb hozhatja a harmadik világháborút.

2024. 05. 31. 6:51
BIDEN, Joe
Washington, 2024. május 17. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában, Washingtonban 2024. május 17-én. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerika csendben engedélyt adott Ukrajnának, hogy Oroszországon belül – kizárólag Harkiv környékén – csapást mérjen az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel – közölte csütörtökön három amerikai tisztviselő és még két másik személy, akik szintén tudnak erről a lépésről. Joe Biden ezen döntése után milliméterekre került a világháború. 

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök beszél az Egyesült Államok haderőinek szolgálatában elesett katonák tiszteletére tartott emlékezés napján, az arlingtoni Nemzeti Temetőben 2024. május 27-én. Fotó: MTI/EPA/UPI/Bonnie Cash

Az elnök a közelmúltban arra utasította a csapatát, hogy biztosítsák, hogy Ukrajna legyen képes amerikai fegyvereket bevetni Harkivban, s hogy Ukrajna csapást tudjon mérni az őket támadó vagy támadni készülő orosz erőkre

 – mondta az egyik amerikai tisztviselő. A névtelenül nyilatkozó informátor azt azonban hozzátette, hogy Washington továbbra sem engedi meg, hogy Oroszországon belüli mély csapásokat hajtsanak végre.

Ukrajna azután kérte az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg a fegyverek használatával kapcsolatos álláspontját, miután Oroszország megkezdte a Harkiv elleni offenzíváját – tette hozzá a tisztviselő.  Az elmúlt néhány napban az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának rugalmasságot enged ebben a tekintetben. A cél, hogy Kijev megvédje magát a Harkiv elleni támadásokkal szemben – mondta a második amerikai tisztviselő.

A Nemzetbiztonsági Tanács egyelőre nem reagált ezekre az információkra. Szerdán Antony Blinken külügyminiszter, aki egyébként támogatja a korlátozások feloldását, volt az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan utalt arra, hogy Biden irányt változtathat, és megengedheti az ilyen csapásokat, és azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája a szükség szerint alakul. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője később nem zárta ki a lehetséges változtatást.

Annak ellenére, hogy az aggodalmak szerint ezek a fejlemények tovább élezhetik a konfliktust, a közelmúltban több európai vezető is felszólított a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások enyhítésére, de Washington, amely Ukrajna fegyvereinek zömét adja, az eszkalációtól való félelem miatt eddig ellenállt e korlátozások enyhítésének.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában, Washingtonban 2024. május 17-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.