Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

„Ez a szabadságunk elleni támadás!”

Nem csitulnak a kedélyek a varsói polgármester rendelete miatt.

2024. 05. 26. 19:18
A balliberálisok világában divat lett a kereszténység eltiprása (Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kereszt a vallásunk szimbóluma. Nem a világban, hanem a világegyetemben elfoglalt helyünkről szól, a válasz erre a kérdésre, hogy ki az ember és mi a perspektívája – reagált Jaroslaw Kaczynski lengyel ellenzéki vezető, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke arra, hogy Rafal Trzaskowski varsói polgármester a diszkrimináció elleni harcra hivatkozva rendeletben tiltotta meg keresztény jelképek kifüggesztését a fővárosi közhivatalokban. Hozzátette, hogy a kereszt Lengyelország egyik szimbóluma, de bizonyos szempontból Európa egyik szimbóluma is, a baloldal azonban ezt is el akarja tiporni.

Ezt megtámadni annyi, mint megtámadni valamit, ami a barbarizmus elleni védőbástya

fogalmazott Kaczynski.

Mint ismert, az indoklás szerint a rendelet célja az „életkor, nem, nemzetiség, vallásfelekezet, világnézet, pszichoszexuális irányultság, nemi identitás és testi-szellemi beszámíthatóság foka szerinti megkülönböztetés korlátozása”. A fővárosi tisztviselők már megkapták a polgármesteri rendelet alkalmazását szolgáló új irányelveket.

Az intézkedéscsomag egy sereg új előírást tartalmaz, amelyekhez a hivatalnokoknak ezentúl alkalmazkodniuk kell. Az ügyfelekkel való kapcsolattartáson kívül a hivatalok működésének módja is idetartozik.

Mostantól a fővárosi intézmények dolgozói kötelesek tiszteletben tartani az azonos nemű kapcsolatban élő partnerek jogait. A gyakorlatban ez azt jelenti – írja a balliberális Gazeta Wyborcza –, hogy az iskolák vezetősége köteles információval szolgálni a férfi vagy női partner gyerekéről vagy lehetővé tenni számára dokumentumok kiadását az önkormányzatoknál.

A tisztviselők kötelesek lesznek olyan nyelvi formákat vagy személyes névmásokat használni, amelyeket az adott ügyfél előnyben részesít. Tilos olyan megnevezéseket alkalmazni, amelyek a biológiai nemre utalnak.

A történelem során Lengyelországban többször is megtörtént a vallási üldözés és a nyilvános hitvallás betiltása, hívta fel a figyelmet rá Marzena Nykiel lengyel publicista egy véleménycikkben. 

A felosztók és a kommunisták megpróbálták eltiporni katolicizmusunkat. Nem leplezték tetteiket. És bár a lengyeleket a legsúlyosabb következményekkel fenyegették hitük megvallása miatt, a katolicizmus lengyel lélekből való kiirtására irányuló művelet nem valósult meg. Most ezért a kísérletért a neomarxista forradalmárok új hulláma felelős, akiknek szenvedélyes aktivistái hatalomra jutottak

– fogalmazott Nykiel, aki II. János Pál pápa szavait idézve megjegyezte: „Az állam sem közvetlenül, sem közvetve nem terjesztheti ki hatáskörét az emberek vallási meggyőződésének szférájára. Nem tarthat igényt arra a jogra, hogy egy egyént vagy közösséget kényszerítsen vagy tiltson meg hitének megvallásától vagy nyilvános gyakorlásától”. A publicista szerint a varsói polgármester a lengyel alkotmányt is súlyosan sérti. 

Borítókép: A balliberálisok világában divat lett a kereszténység eltiprása (Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.