Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Forrnak az indulatok a palesztin állam elismerése miatt

Madrid, Dublin és Oslo nem sokkal korábban jelentette be, hogy elismerik az önálló palesztin államot.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 14:26
Palesztinpárti tüntetők (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet is üdvözölte szerdán, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot. Husszein es-Sejk, a PFSZ főtitkára történelmi pillanatnak nevezte a három állam döntését, melyet a palesztin nép hosszú évtizedeken át tartó küzdelme, szenvedése, fájdalma előzött meg.

A Gázai övezetben 2007 óta hatalmon lévő Hamász a közleményében a bejelentést fontos lépésnek nevezte a palesztin nép földhöz való jogához, kiemelve Jeruzsálemet mint a palesztin állam fővárosát, s felszólította a világ többi országát, csatlakozzanak a diplomáciai gesztushoz.

A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője, Bászim Naím a sajtónak azt mondta, a szerdai bejelentés a palesztinok bátor küzdelmének és kitartásának eredménye.

Hisszük, hogy ez fordulópontot jelent a palesztin kérdés nemzetközi megítélésében

– tette hozzá. 

Mint ismert, Madrid, Dublin és Oslo nem sokkal korábban jelentette be, hogy – háromoldalú egyeztetések eredményeként, egymással összehangolva – május 28-tól elismerik az önálló palesztin államot. A palesztin államot 1988-as kikiáltása óta az ENSZ tagállamainak többsége már elismerte.

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit.

Az izraeli külügyminiszter szerint a Palesztinát elismerő országok úgy döntöttek, hogy aranyérmet adományoznak a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek. A külügyminisztériumban levetítik nekik azt a háromperces, a Hamász fegyveresei által készített videófelvételt, melyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én. Ezt a dokumentumot, melyen brutálisan bánnak a véres ruhában, véres sebesülésekkel a padlón ülő vagy fekvő fiatal nőkkel, szerda este fogják bemutatni Izraelben. A felvételről egyértelműen kiderül, hogy a nőket megerőszakolták.

 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.