Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ilaria Salis testi épségéért aggódik az olasz baloldal

Mártírt csinál a média az ártatlan embereket Budapesten bántalmazó olasz szélsőbaloldali aktivistából. Ilaria Salis interjút adott egy olasz lapnaknak, amelyben a terveiről beszélt.

2024. 05. 31. 11:54
Ilaria Salis (j), miközben édesapja, Roberto Salis mellett ül a budapesti bíróságon 2024. május 24-én. (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó arról számol be, hogy megfenyegették a Budapesten házi őrizetben tartott olasz szélsőbaloldali aktivistát. Salis a múlt héten került házi őrizetbe, a döntés kihirdetésekor elhangzott a pontos cím is. Roberto Salis, a vádlott apja már aznap aggodalmának adott hangot, azt állítva, hogy nincs biztonságban lánya és az őt befogadó család sem. 

A Demokrata Jogászok szerint hallatlan hibát követtek el a budapesti bíróságon a cím ismertetésével, mivel ez leszámolások célpontjává teheti Ilariát. A jogászok nyílt levélben fordultak a magyar és az olasz hatóságokhoz, amelyben az Antifa-aktivista testi épségének biztosítását kérik. A források szerint ugyanis szélsőjobboldali weboldalon fenyegetések érték az olasz nőt.

A jogászok szerint korábban embertelen börtönkörülményeket kellett elviselnie Ilariának, most pedig a biztonsága forog kockán, könnyen neonácik gyűlöletének áldozata lehet. Végül azt követelik az olasz szervektől, hogy biztosítsák a Budapesten házi őrizetbe helyezett honfitársuk testi épségének védelmét. Azt is hangsúlyozzák, hogy Ilaria lesz majd az a személy, aki a fogvatartottak jogait a leghitelesebben képviseli az Európai Parlamentben. 

Az olasz szélsőbaloldali nő a La Repubblica olasz napilapnak adott exkluzív interjút, melyben úgy fogalmaz, a börtönben eltöltött viszontagságos időszakban az tartotta benne a lelket, hogy meg van győződve arról, hogy a történelem helyes oldalán áll. A fogdában való tartózkodása alatt Dante Isteni színjátékának Pokol című fejezetét olvasta, és úgy érezte magát, mint aki egy mély kútba zuhant. Elzárták mindenkitől, családjával sem tudott kommunikálni, azt se tudta, mennyi az idő – számolt be az olasz lapnak. 

Azt is elmesélte, hogy Magyarországon óriási médiafigyelem irányul a bűnügyi eljárásokra, ő kifejezetten azt kérte, hogy ne takarják el az arcát a felvételeken. A média segítségével érte el, hogy a közvélemény felfigyeljen az ügyére. Ez ugyanis nemcsak róla szól, hanem mindazokról, akik az övéhez hasonló, véleménye szerint igazságtalan helyzeteket kénytelenek elviselni. 

Arról is szólt, hogy az európai parlamenti választásokra az előkészítő kampányt mindeddig az apja folytatta, de szándékában áll azt átvenni, és személyesen is nyilatkozni terveiről. Hozzáfűzte: jelenleg nemcsak saját testi épsége, hanem az őt látogató családtagjai biztonsága miatt is aggódik, nyugodtabb lenne Olaszországban. Amennyiben nem sikerül a parlamentbe jutáshoz szükséges mandátumokat megszereznie, akkor házi őrizetben kell maradnia, és megvárnia a bíróság döntését, ami akár 24 év is lehet. Korábbi nézeteit azonban nem fogja megváltoztatni, továbbra is a súlyos igazságtalanságok ellen fog küzdeni – zárta a La Repubblica napilapnak adott egyoldalú interjút Ilaria Salis. 

A 39 éves monzai szélsőbaloldali nőt tavaly február 11-én vették őrizetbe Budapesten. A vád szerint az aktivista a társaival az utcán több embert megtámadott és súlyosan bántalmazott. Salis mindeddig nem ismerte el az ellene felhozott vádakat.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet már beszámolt, Kovács Zoltán tette tisztába a tényeket a minap Ilaria Salis esetével kapcsolatban. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az X-en úgy fogalmazott: Ilaria Salis édesapja, Roberto Salis február közepe óta járja az európai médiát, mondván, hogy aggódik lánya biztonsága miatt, amíg Magyarországon tartózkodik.

Kovács Zoltán szerint alapos a gyanú, hogy Ilaria Salis a két szélsőbaloldali társával azért utazott Magyarországra, hogy ártatlan embereket verjen meg Budapest utcáin. Mindeközben az olasz média mindent megtett, hogy Salist mártírként ábrázolja. 

 

Borítókép: Ilaria Salis (j), miközben édesapja, Roberto Salis mellett ül a budapesti bíróságon 2024. május 24-én (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.