Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Izrael antiszemitizmussal vádolja a szélsőbaloldali spanyol miniszterelnök-helyettest

Izrael szerint Yolanda Díaz a zsidók kiirtására buzdított meggondolatlan videóüzenetében, amit azután tett közzé, hogy a spanyol miniszterelnök bejelentette: önálló államként ismerik el Palesztinát.

2024. 05. 26. 17:15
Yolanda Díaz spanyol baloldali alelnök (Fotó: NurPhoto via AFP/Francesco Militello Mirto)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig, ezt mondta Yolanda Díaz szélsőbaloldali spanyol miniszterelnök-helyettes. Díaz szavait, amelyekkel a Jordán folyóra és a Földközi-tengerre utalt, Izrael antiszemitának minősítette. Jiszráel Kac külügyminiszter szerint Díaz számára az lenne az ideális, ha Izrael nem létezne, és üzenetével a zsidókat célzó etnikai tisztogatásra, sőt népirtásra buzdított. A miniszterelnök-helyettes azonban tagadja, hogy zsidóellenes lenne és újságírók előtt pontosította kijelentését. Közölte, hogy két különálló állam, Izrael és Palesztina elismerésére célzott, amelyek a folyótól a tengerig osztoznak egy területen, a gazdaságon és jogokon a béke érdekében, nem pedig arra, hogy Izraelt el kellene tüntetni a térképről.

Kac szavaira úgy reagált:

Bocsásson meg, hogy elmondtam, nem osztom a gyűlölet politikáját, és ha szükséges, kimondom azt is, hogy nem vagyok antiszemita. Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy mire utalok a szavaimmal.

Pedro Sánchez szerdán a kongresszus előtt jelentette be, hogy Spanyolország május 28-án elismeri Palesztinát önálló államként. Yolanda Díaz ezután tette közzé az X-en azt a videóüzenetet, amiben arról beszélt, hogy ez egy történelmi lépés, amely reményt ad azoknak az embereknek, akiket Izrael meg akar gyilkolni, megsértve az emberi jogokat és a nemzetközi törvényeket. Majd a felvételt a botrányt kirobbantó mondattal zárta le, mire Izrael nem sokkal később bejelentette, hogy megszünteti a diplomáciai kapcsolatot Spanyolországgal.

Válaszul Palesztina Spanyolország általi elismerésére és a kormány alelnökének antiszemita kijelentéseire, amelyek nemcsak a palesztin állam elismerését, hanem Palesztina folyótól a tengerig való felszabadítását célozzák, úgy döntöttem, hogy megszakítom a kapcsolatot Spanyolország izraeli diplomáciai képviselete és a palesztinok között. Emellett megtiltom a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a júdeai és szamáriai palesztinoknak. És ha ez a tudatlan, gyűlölködő ember meg akarja érteni, mit is akar elérni valójában a radikális iszlám, akkor tanuljon annak hétszáz éves spanyolországi uralmáról

– írta az X-en az izraeli külügyminiszter. 

A baloldali spanyol kormánykoalíció egy héten belül két országgal rúgta össze a port. Az Izraellel kialakult diplomáciai konfliktus előtt a spanyol külügyminiszter bejelentette, hogy hazahívta Argentínában tartózkodó nagykövetét, mert Javier Milei elnök megsértette Pedro Sánchez kormányfőt és feleségét a múlt hétvégi Europa Viva24 nevű madridi konzervatív nagygyűlésen. Milei beszédében korruptnak nevezte Begona Gómezt, aki ellen bírósági eljárás indult áprilisban befolyással üzérkedés miatt, továbbá a szocializmust rákkeltőnek, a spanyol kormány által is támogatott menekültvédelmet pedig a nyugat parazitaelméletének nevezte, amelyet ki kell irtani.

A jobboldali Néppárt (PP) és Vox eközben kétségbeesetten figyelik az egyre súlyosbodó diplomáciai konfliktusokat és felszólították a Sánchez-kormányt arra, hogy egyrészt gondolja át az Argentínával kapcsolatos döntését, valamint a jövő heti parlamenti ülésen adjon világos magyarázatot Yolanda Díaz meggondolatlan kijelentéseire Palesztina kapcsán.

Borítókép: Yolanda Díaz spanyol baloldali alelnök (Fotó: NurPhoto via AFP/Francesco Militello Mirto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.