Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

Egyiptomi üzenet Izraelnek, véletlen hiba, vagy megszokott ügymenet?

2024. 05. 01. 13:19
Izraeli Merkava tank a libanoni határon. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk vita bontakozott ki a médiában, miután Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök látogatást tett egy katonai akadémián, ahol a közzétett képek tanúsága alapján a kadétok izraeli Merkava tank elpusztítását tanulmányozták. Egyiptom ezzel üzent Izraelnek a készülődő rafahi offenzíva előtt? – találgatta az izrael Ynet izraeli portál

A cikk különböző véleményeket idéz.

  1. Az egyik forgatókönyv szerint szó sincs tudatosságról, véletlen hiba történhetett, amit az is bizonyít, hogy nem sokkal később eltávolították a képeket.
  2. A másik éppen ennek az ellenkezőjét állítja, miszerint nagyon is tudatos politikai és katonai üzenetről volt szó.
  3. Végül egy egyiptomi katonai forrás szerint valójában nincs itt semmi látnivaló, valójában teljesen megszokott, hogy az akadémiákon tanulmányozzák az ellenség fegyvereit.

Az utolsó verziót erősíti meg, hogy nem sokkal később az Egypt Today angol nyelvű egyiptomi lap is publikált a témában. Ők emlékeztettek rá, hogy korántsem ez az első alkalom, hogy egyiptomi katonák izraeli Merkava tank ellen készüljenek. Olyannyira nem, hogy már egy öt évvel ezelőtti hadgyakorlaton is bemutatták, ahogyan páncéltörő rakétavetővel támadják a harckocsit, ráadásul az egészet közzétették a YouTube-on:

A Merkava tankok már a nyolcvanas évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai. A páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra.

Izrael és Egyiptom 1979-ben kötött békeszerződést, amely akkor Nobel-békedíjat is ért. Azóta a két ország diplomáciai kapcsolata viszonylag rendezett, sőt biztonsági kérdésekben még együtt is működnek. A Gáza elleni izraeli offenzíva, illetve az Egyiptommal határos Rafah ellen készülődő támadás óta azonban ismét feszültebb a viszony.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.