Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Könnyen lehet, hogy megjelenik egy negyedik szín is a jelzőlámpákon

A piros, sárga, zöld a múlté?

Forrás: AP News2024. 05. 14. 6:00
jelzőlámpa,közlekedés
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős átalakulás jöhet az autós közlekedésben, miután egyre intelligensebb autókat dobnak piacra a gyártók. Ennek lehet a következménye, hogy a közlekedési lámpák már jól ismert piros, sárga, zöld jelzése mellett megjelenik egy új szín is, amely nem más, mint a fehér – írja az AP

A kutatók ugyanis azt vizsgálják, hogyan használhatnák fel a modern autók funkcióit – így a GPS-t –, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést. Ennek az egyik fejleménye lehetne a negyedik szín megjelenése, a fehér jelzőlámpa. 

Ali Hajbabaie, egy mérnöki docens javaslata szerint ugyanis el kellene helyezni egy fehér lámpát is a sorban, amely azt jelezné, ha elegendő önvezető autó van az úton ahhoz, hogy átvegyék az irányítást. 

„Amikor elérünk a kereszteződéshez, megállunk, ha piros, és megyünk, ha zöld, de ha a fehér fény aktív, akkor kövesse az előtte haladó járművet, amely felméri a közlekedési helyzetet és döntést is hoz” – részletezte a metódust Hajbabaie, aki hozzáfűzte, maga a fehér szín nem feltétlenül fontos, meg lehet ezt oldani a jelenlegi apparátusból is, például, ha egyszerre pirosan és zölden villognak, jelezvén, hogy az önvezető autók irányítanak. Az új jelzés lényege az, hogy egy általános jelzés legyen. 

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, az utakon az autók negyven-ötven százalékának önvezetőnek kell lennie ahhoz, hogy a rendszert működésbe lehessen hozni. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.