Megtámadták a német szociáldemokraták EP-csúcsjelöltjét

A Szociáldemokrata Párt szászországi európai parlamenti csúcsjelöltjét pénteken késő este fél 11 körül plakátkihelyezés közben támadták meg Drezdában. Matthias Ecke súlyosan megsérült, kórházba szállítása után meg kellett műteni.

2024. 05. 04. 17:50
State Party Congress of the SPD Saxony
Matthias Ecke európai parlamenti képviselőt ismét jelölték a közelgő választásokra az SPD Szászország állampárti konferenciáján Chemnitzben. Fotó: Heiko Rebsch Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség megerősítette a támadást, és egy másik incidens ügyében is nyomoznak. Az Ecke elleni támadás előtt állítólag egy 28 éves zöldpárti aktivistát is megütöttek, megrúgtak és megsebesítettek. A rendőrség a személyleírás egyezése miatt azt feltételezi, hogy ugyanaz az elkövetői csoport áll a támadások mögött, írja a Sächsische.de.

After attack on SPD MEP
Megtámadták és súlyosan megsérült az európai parlamenti választások vezető szász SPD jelöltje, Matthias Ecke, amikor plakátokat ragasztott ki Drezda Striesen kerületében. (Fotó: DPA Picture-Alliance /AFP/Lucas Friedenhain)

A szövetségi Bűnügyi Hivatal illetékes hatóságai megkezdték a felderítést és a rendőrség is keresi az eset szemtanúit.

 

„Nem hagyjuk magunkat elhallgattatni!”

A szászországi belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta 112 politikai indíttatású bűncselekmény történt a választásokkal összefüggésben – ebből 30 közhivatalnokok vagy választott képviselők ellen. Már a választási kampány első hetében 51 bűncselekményt regisztráltak megrongált választási plakátok miatt.

A Szociáldemokrata Párt (SPD) az elmúlt évtizedek legagresszívabb választási kampányára figyelmeztet. Az SPD szászországi elnökei, Henning Homann és Kathrin Michel aggasztó jelnek nevezte a támadást a demokrácia szempontjából.

Alig kezdődött el a választási kampány, máris olyan mértékű támadásokat figyelhetünk meg és tapasztalhatunk, amelyek még csak távolról sem elfogadhatóak semmilyen körülmények között.

– fogalmaztak a politikusok.

Az SPD számára egyértelmű: „Nem hagyjuk magunkat elhallgattatni!”

Meeting of the Saxon Cabinet at the Army Officers' School
Armin Schuster (CDU), Szászország belügyminisztere újságíróknak beszél a szász kabinet ülésének sajtótájékoztatóján a Scharnhorst Hallban található Honvédtiszti Iskolában. (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Robert Michael)

Armin Schuster, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szászországi belügyminisztere is elítélte a bűncselekményt, és megerősítette:

Minden egyes esetet aprólékosan kivizsgálunk és következetesen üldözünk. Az illetékesek megkezdték a nyomozást. Minden ilyen támadás mindannyiunkat érint, nem kevesebbről van szó, mint a szabad, egyenlő, általános, közvetlen és titkos választásokról.

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök az X-en azt írta:

Az SPD csúcsjelöltje, Matthias Ecke elleni támadás mélységesen felháborít, és semmivel sem igazolható. Mi, szászok határozottan meg fogjuk védeni a tisztességes választást. Ismerjük a politikai versenytársak elleni támadásokat és megfélemlítést történelmünk legsötétebb korszakaiból.

Borítókép: Matthias Ecke európai parlamenti képviselőt ismét jelölték a közelgő választásokra az SPD Szászország állampárti konferenciáján Chemnitzben. (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Heiko Rebsch/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.