A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Mutatjuk, mi tartja rettegésben az északi kisváros lakóit + videó

Újabb vulkánkitörés kezdődött Izland délnyugati részén, amely miatt egy kisvárost és egy erőművet is evakuálni kellett. December óta ez már az ötödik kitörés a térségben.

2024. 05. 30. 9:53
Kitörő vulkán a Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavík közelében 2024. május 29-én
Kitörő vulkán a Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavík közelében 2024. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Marco di Marco)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét vulkánkitörés tartja rettegésben az izlandi Grindavik kisváros lakóit, december óta immár ötödször. A most keletkezett hasadék két és fél kilométer hosszú, és növekszik – idézi a The Weather Network szakportál Benedikt Ofeigsson izlandi vulkanológust.

Az újabb kitörés miatt evakuálni kellett Grindavikot, egy közeli geotermikus erőművet, valamint Izland egyik legnépszerűbb látványosságát, a Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőt. Egy kivételével az összes Grindavikba vezető út járhatatlanná vált.

A hatóságok szükségállapotot hirdettek, és elővigyázatosságból lekapcsolták az áramot a kisvárosban, azonban a közeli Keflavik repülőteret és a légiközlekedést várhatóan nem befolyásolja a vulkáni tevékenység.

Grindavik polgármesterét, Fannar Jonassont aggasztja a városa felé hömpölygő lávafolyam, ugyanis „jóval nagyobb mennyiségről van szó”, mint a korábbi kitörések esetében – írja a BBC.

Izlandon harminchárom aktív vulkánrendszert tartanak számon. A Reykjanes-félszigeten legutóbb nyolcszáz éve tapasztaltak a mostanihoz hasonló vulkáni aktivitást, ami akkor évtizedekig tartott. A tudósok most is hasonlóan elhúzódó folyamatra figyelmeztetnek.

Borítókép: Kitörő vulkán a Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavík közelében 2024. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Marco di Marco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.