Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„Nem zarándoklatra ment Salis Budapestre”

Folyamatosan cikkeznek az olasz lapok a szélsőbaloldali aktivista, Ilaria Salis ügyéről, valamint jelöléséről az eruópai parlamenti választásokra. A budapesti börtönben fogva tartott olasz nő esete kétségtelenül megosztja a közvéleményt, de a baloldalon belül is feszültségek forrása.

2024. 05. 23. 14:42
Antifa-ügy, Az elsőrendű vádlott az olasz I.S.  Budapest 202403228  Magyar Nemzet
Antifa-ügy, az elsőrendű vádlott az olasz Ilaria Salis (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita robbant ki a baloldalon, Salis miatt civakodnak az európai parlamenti választásokra jelölt politikusok Olaszországban. Senki sem hajlandó a párton belüli jelöltek közül visszalépni Ilaria javára, ha esetleg mégsem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazatokat – számolnak be az olasz lapok a baloldalon kialakult feszültségekről. 

A budapesti börtönben 15 hónapon keresztül fogva tartott, majd házi őrizetbe helyezett olasz szélsőbaloldali aktivistát a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége jelölte az európai parlamenti választásokra. Bár esélyei növekszenek, hiszen szélsőbaloldali politikai mozgalmak is támogatják, mégsem biztos a parlamenti széke. Salis kudarca kétségtelenül igen kellemetlen lenne a párt vezetősége számára, miután egy börtönben ülő személy kiszabadítása miatt szállt harcba. 

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy vita robbant ki a párton belül, nincs összefogás Salis javára. Massimigliano Smeriglio felkérte a Zöldek és Olasz Baloldal szövetsége színeiben induló parlamenti képviselőket, Ignazio Marinot és Leoluca Orlandit, hogy ha a szükség úgy kívánja, akkor lépjenek vissza Salis javára. 

A két baloldali politikus, akik korábban polgármesterként tevékenykedtek, azonnal jelezték, hogy nem áll szándékukban ilyen módon szolidaritást vállalni Ilaria Salisszal. Smeriglio felszólítása süket fülekre lelt a párton belüli jelöltek között. 

Iganzio Marino kerek perec kijelentette, aki több szavazatot szerez meg, az megy Brüsszelbe. Ő egész biztosan nem hajlandó Ilaria miatt lemondani politikai karierjéről. A La7 olasz televíziós vitaműsorban szerda este újra előkerült Ilaria Salis ügye. Roberto Salis, a vádlott apja nehezményezte, amiért a jobbközép politikusok úgy fogalmaznak, remélik Ilaria Salisnak sikerül bizonyítania ártatlanságát, miközben a jogállamisági kritériumok szerint a vádnak kell bizonyítania, a bűnösséget. 

A stúdióban helyet foglaló jobboldali politikus, Achile Totaro tiszteltét fejezte ki a lánya helyett választási kampányt lefolytató apa iránt, ugyanakkor megkérte, hogy annak fényében beszéljen lányáról, mint aki politikai megfontolásból utazott Budapestre, nem pedig azért, hogy kényeztesse magát. Salis szerint azonban mindez csak kitaláció. 

Totano felhívta Roberto Salis figyelmét arra, hogy bármennyire is fájdalmas, de az igazság az, hogy Ilaria Salisszal szemben korábban is voltak feljelentések Olaszországban. 

Fölösleges, hogy Roberto Salis úgy festi le lányát, mint aki plébániai zarándoklatra érkezett Budapestre, hogy meglátogasson egy szentélyt. Az igazság nem más, minthogy politikai megmozdulásra ment, hogy leszámoljon ellenfeleivel. A vád szerint budapesti járókelőket támadott meg, ehhez szükséges tárgyak is voltak nála

– jelentette ki Totano. Roberto Salis szerint a politikusnak szégyellnie kellene magát, nem mondhat ekkora „kreténséget”. Erre Totano feltette a kérdést, hogy 

akkor mégis ki törte be az áldozatok fejét, a Szentlélek?

Végül felszólította Roberto Salist hogy a továbbiakban ne beszéljen úgy lányáról, mint egy szentről. 

Borítókép: Ilaria Salis (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.