Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megdöbbentő fordulat a Robert Fico elleni merénylet ügyében

Nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra és bocsánatot kér Robert Ficótól – közölte vallomásában a hatóságokkal a TA3 szlovák televízióban csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a férfi, aki a múlt héten többször rálőtt a miniszterelnökre és életveszélyesen megsebesítette.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 13:29
Fico elleni merénylet Fotó: Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák televízió a 71 éves Juraj Cintula előzetes letartóztatásba helyezéséről szóló határozat alapján számolt be a merénylet után azonnal őrizetbe vett gyanúsított vallomásáról.

Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

A férfi múlt szerdán lőtt rá többször a szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán. A merénylő akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik. Mint arról korábban lapunk már beszámolt, elfogása után azt nyilatkozta, azért támadta meg Ficót, mert nem értett egyet a kormány politikájával, beszédes azonban, hogy már április végén is megjelent egy kormányülésen más tüntetőkkel, akkor olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”.

Tisztában van vele, hogy tette teljesen elfogadhatatlan, nem lett volna szabad megsebesítenie az áldozatot. Ahelyett inkább a számára készített könyvet kellett volna átadnia neki. Őszintén bánja, amit tett, de megismételte, hogy tud lőni, és úgy célzott, hogy bizonyosan ne veszélyeztesse az áldozat életét. Arra is nagyon vigyázott, hogy senkinek az életét ne veszélyeztesse a tömegből vagy a testőrök közül

 – ismertette a bíró a vasárnapi határozatban.
Fico sebesülése miatt két műtéten esett át a besztercebányai Roosevelt kórházban. A kórház vasárnap arról tájékoztatott, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen. A csütörtökön kiadott kórházi közlemény szerint állapota továbbra is súlyos, de stabil.

Borítókép: A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.