Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Olaf Scholz: Németország nem tervezi elismerni a palesztin államot

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot. Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 19:59
Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot – jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár portugál hivatali partnere, Luís Montenegro oldalán tartott sajtótájékoztatóján.

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot. Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem. 

Jelezte egyben, hogy az „ügy még nem ért el odáig”.

A kancellár azzal érvelt, hogy ehelyett „Izrael és a palesztinok között tárgyalásos úton létrejövő rendezés kell, amely felér a kétállami megoldással”, melynek keretében a Palesztin Hatóság átvenné az ellenőrzést Ciszjordánia és a Gázai övezet felett.

De még nagyon messze vagyunk ettől 

– szögezte le Scholz.

Mint mondta, jelen körülmények között egy tartós tűzszünetre és arra volna szükség, hogy a felek elkötelezzék magukat egy kétállami megoldás iránt.

Spanyolország, Írország és Norvégia szerdán jelentette be, hogy május végéig hivatalosan is elismerik a palesztin államot, ami a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette kormány heves bírálatát váltotta ki.

Montenegro szerint 

Portugália egyelőre szintén nem fogja elismerni a palesztin államot annak ellenére, hogy hazája az ENSZ Közgyűlésében megszavazta azt a határozatot, amely új jogokat biztosít a palesztinoknak a világszervezetben elismervén, hogy a palesztinok jogosultak megkapni az államiságot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.