Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Orosz terjeszkedéstől tartanak, Moszkva újrarajzolná balti-tengeri határait?

A balti és skandináv államok aggodalommal fogadták a hírt.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 20:37
Warm sunny weather on the Baltic Sea
A Balti-tenger Németországnál (illusztráció). Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia, Lettország, Észtország és Finnország aggodalmát fejezte ki szerdán amiatt, hogy Oroszország állítólag egyoldalúan megváltoztatná a közte és több északi állam között húzódó tengeri határokat. A Moscow Times című orosz lap kedden számolt be arról, hogy 

a jogszabályokat tartalmazó orosz kormányzati honlapon megjelent a védelmi minisztérium törvénytervezete, amely azt javasolta, hogy Oroszország egyoldalúan módosítsa a Finnországgal, Észtországgal és Litvániával közös balti-tengeri határait. 

A dokumentumban a tárca javasolta, hogy Oroszország nyilvánítsa a Finn-öböl keleti részén, valamint a kalinyingrádi régióban található Baltijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő vízterületeket saját felségvizévé. Ehhez azt indítványozták, hogy változtassák meg a térség határkoordinátáit. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított jelenlegi földrajzi koordináták nem felelnek meg teljesen a jelenlegi földrajzi helyzetnek. A dokumentum másnapra eltűnt a kormányzati honlapról.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán a térségbeli helyzet nyilvánvaló eszkalációjának nevezte a tervezetet, amelyre szerinte megfelelően határozott választ kell adni. A vilniusi külügyminisztérium közölte, hogy teljes körű magyarázatot fognak kérni Oroszország képviselőjétől.

Elina Valtonen finn külügyminiszter az X-en kijelentette, hogy Oroszország a tengeri határok önkényes megváltoztatásával megsértené az ENSZ erre vonatkozó egyezményét. Mindazonáltal megjegyezte, hogy ez pusztán az Oroszországtól megszokott rutin, ezért nem nevezné provokációnak.

Alexander Stubb finn elnök az X-en közölte, hogy Oroszország nem vette fel a kapcsolatot Finnországgal ez ügyben. – Finnország így viselkedik mindig: higgadtan és a tényekre alapozva – tette hozzá.

Baiba Baze lett külügyminiszter megjegyezte, hogy országa kapcsolatban áll Finnországgal, Litvániával és más balti-tengeri országokkal a helyzet tisztázása érdekében.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter szerint a dokumentumnak az a célja, hogy zavart keltsen.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.