A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Puccskísérlet ügyében kezdődik hatalmas tárgyalássorozat Németországban

Tárgyalások sora kezdődik meg kedden Németországban a Heinrich Prinz Reuss vezette Reichsbürger nevű szervezet ügyében, mely néhány évvel ezelőtt puccskísérlet keretében állította volna vissza az 1871-ben alapított Német Birodalmat. A vádlottak közül többeket terrorszervezetben való részvétellel, valamint hazaárulással vádolnak.

2024. 05. 21. 9:20
Raid against Reichsbürger scene - Frankfurt
Őrizetbe veszik Heinrich Prinz Reusst, a német Reichsbürger nevű csoport vezetőjét Frankfurtban 2022. december 7-én. Fotó: Boris Roessler Forrás: AFP/dpa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puccskísérlet, az 1871-ben alapított Német Birodalom visszaállítása – ez volt a terve még 2022-ben a Reichsbürger (A Birodalom polgárai) nevű német csoportnak. Elképzelésük szerint az új Németország élére vezetőjük, Heinrich Prinz Reuss – a Reuss hercegi család egykori tagja –, azaz a 72 éves XIII. Heinrich került volna mint kancellár.

Noha szakértők akkor azt állították, aligha lett volna esély a puccsra, kedden megkezdődik az ellenük indított per Frankfurtban.

A tárgyalások során kilenc vádlott – köztük a csoport vezetője – ügyében születhet döntés, akik ellen terrorszervezetben való részvétel, valamint hazaárulás miatt indult eljárás.

Az ügy azonban Németország három tartományát is érinti, a teljes eljárás során 26 ember ügyét vizsgálják.

A nyomozók szerint igen veszélyes tervet akartak végrehajtani, melyet komolyan is vettek: katonai személyzetet alakítottak ki, felszereléseket vásároltak, emellett lőgyakorlatokon is részt vettek a tagok. A hatóságok mintegy 380 lőfegyvert, közel 350 vágó- és szúrófegyvert, valamint éjjellátó eszközöket és műholdas telefonokat foglaltak le korábban. Az ügyészség szerint a csoport tagjai tisztában voltak azzal, hogy a puccskísérlet emberéleteket fog követelni. Roman von Alvensleben, XIII. Heinrich ügyvédje viszont úgy fogalmazott,

nem hiszem, hogy a csoport egésze veszélyes lenne, mert nem volt struktúrája vagy belső szövetsége. Különböző emberek beszéltek egymással.

Hogy a Reichsbürger terveit mennyire vették komolyan a tagok, azt egy több mint negyvennapos tárgyalássorozat során fogja megítélni a bíróság.

A meghallgatásokban körülbelül 250 tanú fog részt venni. Az első meghallgatásokra még április 29-én Stuttgartban került sor, Frankfurt után pedig június 18-a körül várható a következő meghallgatás Münchenben. A szervezet egyébként igen népszerű Németországban: mikor 2022 végén nyilvánosságra került a puccskísérlet, még csupán 21 ezerre becsülték a tagok számát, mely német híradások szerint azóta 23 ezerre nőtt.

Borítókép: Őrizetbe veszik Heinrich Prinz Reusst, a német Reichsbürger nevű csoport vezetőjét Frankfurtban 2022. december 7-én (Fotó: AFP/DPA/Boris Roessler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.