Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia

Román kampány: az RMDSZ egy „ronda, soviniszta kreálmány”

Egy „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) George Simion, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke. A politikus egy erdélyi kampányrendezvényen azt is kijelentette, hogy az RMDSZ országos szinten az AUR „politikai ellensége”.

2024. 05. 13. 19:09
Úzvölgye, 2019. június 6.
Román résztvevõk, mielõtt a csendõrsorfalat erõszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közben Szatmár megyében a magyargyűlölő párt összefogott a kormánykoalíció kisebb formációjával, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), s ennek következtében AUR-os támogatással indul a Szatmár megyei önkormányzat elnöki pozíciójáért az egyébként úgyszintén magyarellenes kijelentéseiről híres PNL-s Adrian Cozma.  

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet székelyudvarhelyi munkatársa szerint 

arra lehet számítani, hogy a szatmári régióban a kampány az etnikai kérdésre lesz kihegyezve. 

Ami az AUR országos kampányát illeti, a politikai elemző a Maszol erdélyi hírportálnak elmondta: bár a párt támogatottsága a felmérések alapján csökkent valamelyest, de a Simion vezette formáció egyszer már megmutatta, hogy a „radar alatt repülve” milyen eredményre képes. 

Az, hogy a fősodratú romániai médiában kevéssé hangsúlyos a jelenlétük, nem jelenti a párt gyengülését, a közösségimédia-felületeken továbbra is olyan választói szegmensekhez jutnak el, akikhez egyik másik párt sem. A pártban megjelent belső feszültségek persze veszélyesek rájuk nézve, de Simion pártja továbbra is a sötét ló, az eredményeiket pedig az SOS Románia párttal együtt kell majd értékeljük

– fogalmazott Illyés Gergely. 

Egy friss felmérés szerint a koalíciós erők, azaz a Szociáldemokrata Párt és a PNL közös európai parlamenti jelöltlistája 47 százalékot szerezhet a június 9-i megméretésen. Az AUR a második helyen végezne, 17 százalékos eredménnyel. A szintén ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség 14 százalékkal lenne a harmadik, az RMDSZ pedig 5,1 százaléknyi szavazattal szerezne mandátumot az Európai Parlamentben.

Borítókép: Román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.