Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Magyar–bolgár elnöki találkozó: az orosz–ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni

A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában, miután megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel szombaton Budapesten, a Sándor-palotában.

Forrás: MTI2024. 05. 25. 13:02
Sulyok Tamás köztársasági elnök  fogadja Rumen Radevet, a Bolgár Köztársaság elnökét Sándor-palota
Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadja Rumen Radevet, a Bolgár Köztársaság elnökét Sándor-palota Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sulyok Tamás elmondta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar–bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit.

Egyetértettek abban is, hogy az orosz–ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, illetve egy igazságos és fenntartható békére van szükség.
A köztársasági elnök elmondta: Magyarország továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

A köztársasági elnök közölte: Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és számunkra kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon.
Sulyok Tamás kitért arra is, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt.

Előremutatónak nevezte, hogy a komoly migrációs válságot megélve, országaink levonták a történelmi tanulságot és egyetértenek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit. Hozzátette: a határrendészeti együttműködés részeként több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.

A köztársasági elnök elmondta: a nemzeti kisebbségeink fontos összekötő hidat jelentenek kapcsolatainkban. Nemzeti kisebbségeink fontosak számunkra, önrendelkezési és képviseleti joggal rendelkeznek, az Országgyűlésben a bolgár szószóló személyében a bolgár nemzeti kisebbség is képviseltetve van.

Kiemelte: a bolgár elnökkel egyetértenek abban is, hogy aggódnak az orosz–ukrán háború lehetséges eszkalációja miatt, és határozottan elutasítják a legutóbbi felvetéseket az európai, illetve szövetséges katonák Ukrajnába küldéséről.

Aláhúzta, Magyarország határozottan elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, illetve minden lehetséges humanitárius segítséget megadott és megad a szomszédunk számára.

Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, és július 1-jétől újra hazánk tölti be az EU soros elnökségét – emlékeztetett a köztársasági elnök, hozzátéve: ennek kapcsán a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is. Hozzátette: a magyar EU-elnökség prioritásai között szerepel a nyugat-balkáni EU-bővítés folyamatának előmozdítása.

Sulyok Tamás felhívta a figyelmet a bolgár kertészek által meghonosított intenzív, öntözéses zöldségtermesztésre és a bolgár tengerpart szépségére.

 

Sok kihívás előtt állunk, ezért még szorosabb együttműködésre van szükség Bulgária és Magyarország között ezek áthidalására – mondta Rumen Radev bolgár elnök a Sándor-palotában.

A bolgár elnök kifejtette: a megbeszélésen a kereskedelem, a pénzügy és a turizmus témáját is érintették, de nagyon sok más lehetőséget látnak az együttműködéseket illetően. Példaként említette a magas hozzáadott értékkel kapcsolatos gazdasági ágazatokat, a honvédelmi és a védelmi ipart. Megbeszélést folytattak a kulturális és az oktatásügyi együttműködésről is – tette hozzá.

Rumen Radev kulcsfontosságú kérdésnek nevezte az energiaügyi biztonság, az energetika kérdését. Kiemelte: Bulgária megígérheti, hogy a jövőben is fontos és stabil partner lesz a tranzitszállításokat illetően.

Borítókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadja Rumen Radevet, a Bolgár Köztársaság elnökét a Sándor-palotában (fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.