Ukrajna bármit megengedhet magának?

Úgy tiltották meg az amerikai fegyverek felhasználást oroszországi célpontok ellen, hogy kvázi engedélyezték.

Forrás: Ukrainska Pravda2024. 05. 19. 8:40
Kuleba ukrán külügyminiszter  kezet fog Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozójukon Kijevben 2024. május 15-én.
Kuleba ukrán külügyminiszter kezet fog Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozójukon Kijevben 2024. május 15-én. Fotó: Eugen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bátorítottunk és nem tettünk lehetővé csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút

– adott kitérő választ Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra vonatkozóan, hogy az USA megengedi-e amerikai fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, de megismételte, hogy az USA elvileg nem ellenzi az Oroszország elleni csapásokat sem. 

Egyre közelebb a harmadik világháborúhoz

Az Ukrainska Pravda összegyűjtötte, hogy egyre több nyugati ország ad engedélyt oroszországi célpontok elleni támadásra.

  • Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni.
  • Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere kijelentette, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. Nem részletezte, mely országokra utal. 
  • Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Ukrajna tavaly tavasszal kezdte el használni azokat.

Ugyanakkor John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora a Fehér Házban egy tájékoztatón, az Amerika Hangja szerint azt mondta, hogy „Nem bátorítunk és nem is engedünk az Egyesült Államok által szállított fegyverrendszerek felhasználásával végrehajtott támadásoknak orosz területen belül. Ez a politika, amely nem változott” – idézi az ukrán lap egy másik cikkében. 

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a The Wall Street Journal szerint az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy bevethessék az amerikai fegyvereket oroszországi területen is. Az sem lehet véletlen, hogy ez a hír akkor látott napvilágot, miután az ukrán elnöki hivatal vezetője eligazítást kapott Alex Sorostól, a baloldali oligarcha Soros György fiától.

Alex Soros és Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője
Alex Soros és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (Forrás: Alex Soros közösségi oldala)

Borítókép: Kuleba ukrán külügyminiszter  kezet fog Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozójukon Kijevben 2024. május 15-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Eugen Kotenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.