Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A georgiai fellebbviteli bíróság felfüggeszti az eljárást Trump ügyében

A végzés azt jelenti, hogy gyakorlatilag befagyasztották Donald Trump büntetőeljárását Georgiában, legalábbis az elnökválasztásig.

2024. 06. 06. 7:32
Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetõbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley Fotó: Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A georgiai fellebbviteli bíróság szerdán felfüggesztette a Donald Trump volt elnök elleni büntetőjogi eljárást a választási beavatkozás ügyében mindaddig, amíg a fellebbviteli testület nem dönti el azt a kérdést, hogy a Fulton megyei kerületi ügyészt el kell-e tiltani ettől az ügytől, mert összeférhetetlenség gyanúja áll fenn az esetében.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

A hét elején a fellebbviteli bíróság október 4-re tűzte ki az erre vonatkozó szóbeli tárgyalás kezdeti időpontját. Jogi szakértők szerint a fellebbezések ügye ugyanakkor hónapokig is eltarthat. A végzés rossz hír volt Trump kritikusainak és ellenzőinek, akik abban reménykedtek, hogy Georgiában bíróság elé áll a volt elnök, mielőtt még szembe szállna Joe Bidennel a novemberi választásokon.

A volt elnököt és számos szövetségesét tavaly nyáron helyezték vád alá Georgiában. Mint arról a Magyar Nemzet korábban írt, Trumpot és társait azzal vádolja Georgia állam Fulton megyéjének kerületi ügyésze, hogy bűnszervezetben próbálták megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét az államban, amikor a többi között az eredmények többszöri felülvizsgálatát próbálták elérni csalások megalapozott gyanújára hivatkozva.

Az ügy azonban az év elején kisiklott, amikor kiderült, hogy a kerületi ügyész, Fani Willis szerelmi viszonyban áll az általa megbízott különleges ügyésszel, s ebből még pénzügyi haszna is származhatott.

A védőügyvédek azzal érveltek, hogy Willist és az egész irodáját el kellene tiltani az ügytől, de a Fulton megyei bíró, Scott McAfee megengedte neki, hogy maradjon. A védelem végül sikeresen elérte az állami fellebbviteli bíróságnál, hogy az tárgyaljon a McAfee bíró ítéletével szembeni előzetes fellebbezésről.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.