Áthelyezhetik a kárpátaljai kormányzót

Viktor Mikita azon ukrán politikusok egyike volt, akik remek kapcsolatot ápoltak Magyarországgal.

2024. 06. 05. 7:20
MIKITA, Viktor
Budapest, 2024. április 12. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója beszél Budapesten, az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjában, ahol fogadta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója 2024. április 12-én. MTI/Purger Tamás Fotó: Purger Tamás/MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áthelyezhetik Viktor Mikitát, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnökét – adta hírül ukrán képviselőkre hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó

Sajtóértesülések szerint a kormányzót az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjévé léptetik elő.

Ezek szerint tehát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, Andrij Jermak mellett fog dolgozni, sokkal közelebb a vezetéshez. Az ukrán sajtó szerint a változtatást a napokban jelenthetik be. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki követheti Viktor Mikitát Kárpátalja élén. Elképzelhető, hogy először valamelyik eddigi helyettese veheti át a feladatokat.

A döntés mindenesetre érzékenyen érintheti a kárpátaljai magyarságot is. Viktor Mikitát 2021-ben nevezték ki a régió élére. Azóta sokat tett azért, hogy békés legyen az együttélés még ezekben a viharos időkben is.

Viktor Mikita kormányzó teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára: a megbékélés kultúráját képviseli annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek

– méltatta példul idén januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jó kapcsolata Magyarországgal nem mindenkinek tetszik. Egy ukrán „politikai elemző” a hír hallattán terjedelmes bejegyzésben esett neki Viktor Mikitának, szemére vetve többek között jó kapcsolatát Magyarországgal és a magyar külügyminiszterrel, emellett nyíltan korrupcióval és csempészettel vádolta őt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.