Balesetben életét vesztette William Anders, az Apollo–8 űrhajósa

Repülőgép-balesetben elhunyt William Anders, az amerikai Apollo–8 program űrhajósa, aki űrhajós pályafutásán túl az 1968-ban készített fotójával vált világhírűvé, mely a Földfelkelte nevet kapta. A saját maga által vezetett repülőgép a San Juan-szigeteknél zuhant le.

2024. 06. 08. 7:02
Death of Apollo 8 astronaut William Anders
William Anders amerikai űrhajós 1967. szeptember 9-én. Forrás: AFP/NASA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hat évtizeddel ezelőtt az egész világot bejárta az 1968-ban készített Földkelte nevű fénykép, melyet William Anders készített, az amerikai Apollo–8 program tagjaként. A fotó az egyik leghíresebb űrfényképpé vált, melyen a Föld és a Hold felszíne is látható egyszerre színesben. Készítője, a 90 éves űrhajós azonban pénteken életét vesztette, miután lezuhant az általa vezetett kisrepülőgép a San Juan-szigeteknél – számolt be az AP hírügynökség. Halálhírét fia is megerősítette, Greg Anders elmondta, édesapja nagyszerű pilóta volt, az egész családnak hiányozni fog.

Az MTI emlékeztetett, az Apollo–8 űrszondát 1968-ban bocsátották fel az Egyesült Államokban. A fedélzeten Frank Borman, James Lovell és William Anders űrhajósok tartózkodtak.

Ezzel az űrhajóval emberek először hagyták el a Föld gravitációs és mágneses mezőit, és először kerülték meg a Holdat.

Borítókép: William Anders amerikai űrhajós 1967. szeptember 9-én (Fotó: AFP/NASA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.