Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Biden leszerepelt a televíziós vitában

A nemzetközi sajtó egyértelműen Donald Trump volt amerikai elnököt hozza ki győztesen az amerikai elnökválasztás két jelöltjének vitájából. A jelenlegi államfő, Joe Biden csak megerősítette a korával és alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakat ahelyett, hogy eloszlatta volna azokat – írják irányultságtól függetlenül a vezető médiumok.

2024. 06. 28. 7:39
Former US President Donald J. Trump And US President Joe Biden At The 2024 CNN Presidential Debate
Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden (a képen) és Donald J. Trump, az Egyesült Államok volt elnöke (nem látható) részt vesz a 2024-es elnökválasztási vitában a CNN Stúdióban Atlantában, Georgia államban, 2024. június 27-én. (Fotó: Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német lapok közül a Die Zeit szerint a két elnökjelölt sértegette egymást a vita során. Azzal vádolja Trumpot, hogy kitért a kérdések elől, és inkább a saját témáiról beszélt. Viszont tartotta magát a meghatározott időkorlátokhoz, míg Bident többször félbe kellett szakítani, ráadásul sokszor érthetetlenül beszélt.

A Der Spiegel arról ír, hogy az első felmérések szerint Biden a vita egyértelmű vesztese, idegesnek és gyengének tűnt.

A Der Standard írása szerint Biden már néhány perc után elvesztette a vitát: megerősítette a korával és az állapotával kapcsolatos összes előítéletet.

A francia sajtótermékek közül a Le Monde úgy fogalmaz, hogy „az amerikai elnök gyenge teljesítményt nyújtott elődjével szemben”. Biden nem tudta eloszlatni a korával kapcsolatos aggodalmakat, rekedt hangon, dadogva beszélt.

Az olasz Corriere della Sera szerint mindenki egyetértett abban, hogy ez volt Joe Biden egyik legrosszabb szereplése. Trump ezzel szemben „agresszív volt, de fegyelmezett”.

Joe Bidennek csak annyit kellett volna tennie, hogy megismétli az évértékelő beszédében nyújtott teljesítményét, ehelyett viszont dadogott és megbotlott – írja a Politico brüsszeli hírportál. Bár Biden teljesítménye javult az este folyamán, az első benyomás bizony számít – mutat rá a portál.

A brit sajtó köréből a The Telegraph szerint a demokraták már másik jelöltet állítanának Biden helyett a vitán nyújtott „katasztrofális” teljesítménye után. Végig motyogott, elvesztette a fonalat, időnként pedig zavarodottnak tűnt és lefagyott – sorolja a lap, hozzátéve, hogy a demokratáknál tapasztalható pánikkal ellentétben Trump kampánycsapatában szélesek a mosolyok.

Még a baloldali The Guardian is elismerte, hogy Biden „nehezen tudta megfogalmazni a mondanivalóját”, egyúttal sietett megvádolni Trumpot azzal, hogy hamis állításokat tett a vita során, illetve többször eltért a neki feltett kérdéstől.

„Csütörtök este előtt sok amerikai aggodalmát fejezte ki Joe Biden korával és hivatalra való alkalmasságával kapcsolatban. Ha azt mondjuk, hogy ez a vita nem oszlatta el ezeket az aggodalmakat, az talán az év egyik legnagyobb alulértékelése” − indította értékelését a BBC. Biden összevissza beszélt − írták, és egy, a kötelekhez szorult bokszolóhoz hasonlították az amerikai államfőt.

A vita nem nélkülözte a kölcsönös vádaskodást – írja az orosz RIA Novosztyi, kiemelve, hogy Biden ismét megsértette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, „háborús bűnösnek” nevezve őt. Az orosz hírügynökség azt is megemlíti, hogy míg a vita végén Trump gyorsan és energikusan elhagyta a színpadot, Joe Biden mintha lefagyott volna, és végül a feleségének kellett lesegítenie.

Az ukrán Ukrajinszka Pravda kiemelte a két elnökjelölt éles szembenállását az orosz–ukrán háború kapcsán. Egy másik ukrán lap, a Kyiv Independent szerint egyik fél sem vázolt fel konkrét tervet a konfliktus lezárására vonatkozóan. A Kyiv Post szerint Trump egyszerűen kikerülte a Putyin békefeltételeire vonatkozó kérdéseket és „koldusnak” nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A Breitbart amerikai konzervatív hírportál „vérfürdőként” aposztrofálta a vitát, utalva a két jelölt teljesítménye közötti különbségre. Mint írják, a CNN gyors felmérése szerint a nézők 67 százaléka, tehát kétharmada szerint Trump nyerte meg a vitát, ami igen jó hír a valószínű republikánus elnökjelölt számára.

Ez egy totális és teljes katasztrófa a demokraták számára

– írják.

A Fox News amerikai televíziós hálózat hosszú elemzésében megemlíti, hogy Trump azonnal lecsapott Biden zagyva válaszaira.

Tényleg nem tudom, mit mondott erről, és szerintem ő sem tudja, mit mondott

– idézik Trump reakcióját az egyik ilyen alkalomra.

A vitát szervező CNN szerint Trump és Biden személyes támadásokba bocsátkozott az este során. Ők is elismerik, hogy Biden nem tudta teljesíteni a célját, hogy eloszlassa a választóknak a korával kapcsolatos aggodalmait. A legélesebbnek a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolatos szóváltást tartották az este folyamán. 

Borítókép: Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden (a képen) és Donald J. Trump, az Egyesült Államok volt elnöke (nem látható) részt vesz a 2024-es elnökválasztási vitában a CNN Stúdióban Atlantában, Georgia államban, 2024. június 27-én (Fotó: Kyle Mazza/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.