Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Dől a pénz Ukrajnába

Több mint száz megállapodást kötöttek az Ukrajna támogatására szervezett berlini nemzetközi újjáépítési konferencián – közölte szerdán Svenja Schulze német fejlesztési miniszter a kétnapos rendezvény zárónapján.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 5:57
SCHULZE, Svenja; SZVIRIDENKO, Julia
Berlin, 2024. június 12. Svenja Schulze német gazdasági együttmûködési és fejlesztési miniszter (b) és Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia második napi tanácskozásán Berlinben 2024. június 12-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter tájékoztatása szerint a cégekkel és kormányokkal kötött megállapodások egyebek között kölcsönöket tartalmaznak kisvállalkozásoknak, partnerségi programokat városoknak és szakképzési kezdeményezéseket. Schulze szerint a berlini tanácskozáson az újjáépítés négy vetületét határozták meg: üzleti, humánerőforrási, helyi és európai uniós.

Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter (b) és Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia második napi tanácskozásán Berlinben 2024. június 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter (b) és Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia második napi tanácskozásán Berlinben, 2024. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A nemzetközi újjáépítési konferenciára nagyjából hatvan országból mintegy háromezer résztvevő érkezett a német fővárosba. Nem donorkonferenciáról van szó, hanem olyan rendezvényről, amely elősegíti a politikai, gazdasági és civil szereplők kapcsolatépítését.

Ukrajnának erős gazdaságra van szüksége, hogy át tudja vészelni a háborút és újjá tudja építeni mindazt, ami megsemmisült

 – hangsúlyozta Schulze Julija Szviridenko ukrán első miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter oldalán.
Németország Ukrajnával és további 12 országgal, valamint 17 fejlesztési szervezettel szövetséget hozott létre a kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek az ukrán gazdaság gerincét alkotják. Az összefogás célja 4,5 milliárd euró összértékű kedvező hiteleket biztosítani az ezen körbe tartozó, munkahelyek 80 százalékát biztosító ukrán cégeknek. Korábbi programokkal együtt a hitelmennyiség így már meghaladja a hétmilliárd eurót is.
 Szviridenko szintén a kis- és középvállalkozások kulcsszerepét emelte ki hazája újjáépítésében. Schulze a német és ukrán polgármesterek tanácskozásán további partnerségeket sürgetett a városok között, hogy „minden egyes ukrán önkormányzatnak legyen legalább egy külföldi partnere”. A résztvevők soraiban jelen volt Vitalij Klicsko kijevi polgármester is.

A német–ukrán partnerségi hálózatnak több mint kétszáz helyhatósági tagja van, míg az ukrán települések összességében 2200 önkormányzattal állnak partneri viszonyban a világ 60 országában, főleg Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Magyarországon és Romániában. 

Schulze rávilágított, hogy a kisebb ukrán települések nem rendelkeztek ilyennel, ezért fontos volt ezeket is bevonni Ukrajna lehetséges uniós integrációja előtt.
A konferencián elindítottak egy olyan kezdeményezést is, amely 180 ezer szakmunkás kiképzését szolgálja újjáépítési feladatokra. 

Mindegy hányszor pusztítja el Oroszország a felsővezetékeket, kórházakat és épületeket, az ukránoknak meglesz a szaktudásuk és képzettségük ezek újjáépítésére

– mondta Schulze még a konferencia első napján. Az úgynevezett Szakmunkás szövetség Ukrajnáért kezdeményezésben részt vevő államok összesen több mint 700 millió eurót különítenek el erre a célra.

Borítókép: Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter (b) és Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia második napi tanácskozásán Berlinben 2024. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.