Erről tárgyalt Orbán Viktor és Olaf Scholz Berlinben

A német–magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja – közölte az Olaf Scholz német kancellárral folytatott kétoldalú megbeszélését követően pénteken Berlinben a magyar miniszterelnök, hozzátéve: német kollégájával a gazdasági kapcsolatok további erősítésében állapodtak meg.

Forrás: MTI2024. 06. 21. 19:41
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a magyar közmédiának felidézte, a megbeszélésnek két témája volt: az európai ügyek és a német–magyar kétoldalú kapcsolatok. Tavaly a két ország közötti kereskedelem rekordot ért el, hetvenmilliárd euró felett volt, a Magyarországról kivitt áruk egynegyede pedig Németországba érkezik – emlékeztetett.

Hozzátette, a német cégek Magyarországon mintegy kétszázötven-háromszázezer embernek adnak munkát, elsősorban az autóiparban. Beszámolója szerint abban is egyetértettek Olaf Scholzcal, hogy generációváltás történik az autóiparban.

Nagyon fontos, hogy ebben a német technológiai váltásban Magyarország is benne marad

– emelte ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország a világ három országa közül az egyik, ahol mind a három nagy német autógyártó jelen van.

Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében, mi pedig munkahelyeket, gazdasági növekedést és adóbevételeket remélünk, ez a gerince a német–magyar kapcsolatoknak 

– jegyezte meg. Hangsúlyozta azt is, hogy az EU világgazdaságon belüli versenyképességét növelni kell. Magyarország készen áll arra, hogy az európai versenyképességet növelni képes nagy tervet letegyen az asztalra, erről már tárgyalnak is a többi tagállammal – jelezte. A cél az, hogy Európa ne elzárkózzon, ne a félelem logikája mentén reagáljon a világ változásaira, hanem a gazdasági kapcsolatokat kiterjessze, a kapcsolatrendszert az egész földgolyón erősítse, ne bezárkózzon, hanem álljon készen a versenyre – fejtette ki.

Fókuszban a háborúpárti Weber

Orbán Viktor közölte, tisztázták a német kancellárral, hogy a Magyarország és Manfred Weber közötti konfliktusok nem német–magyar konfliktusok, nem terhelik meg a német–magyar együttműködést, ezek Brüsszel és Magyarország közötti konfliktusok.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Manfred Weber hungarofób ember, gyűlöli a magyarokat, a magyarokat hibáztatja, hogy nem lett európai bizottsági elnök, az egyik legrégebbi ellenfelünk, ellenségünk az európai politikában.

A magyar uniós elnökség kiemelt céljairól szólva elmondta: azok között szerepel a demográfiai helyzet javítása Európában. Orbán Viktor arról beszélt, szeretné, ha a kormányok segíteni tudnának egymásnak abban, hogyan lehetne még inkább támogatni a családokat.

Komoly probléma a migráció

Természetesen a migráció is szerepel a témák között: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Európa továbbra is az európaiaké maradjon – jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy a genderkérdésben tud-e Magyarország lépéseket tenni, Orbán Viktor azt válaszolta, az egész gendermarhaság, amely felbolygatja a gyereknevelés és az együttélés hagyományos európai rendjét, nem szerepel közvetlen módon a magyar elnökség programjában.

Mi ezzel nem akarunk foglalkozni, nem is értjük pontosan, mi ez, nekünk van egy életünk, mi úgy szeretnénk élni, ahogy eddig is éltünk

– fogalmazott a miniszterelnök.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Olaf Scholz kancellár (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Berlinben 2024. június 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.