Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Finn fegyvercsomag Ukrajnának, még tovább húzzák a háborút

Kijev újabb katonai segélycsomagban részesül. Ukrajna finn szövetségesei nemcsak régi fegyvereket adnak a háborúban álló országnak, hanem újabbakat is. A fegyverek egy része annyira modern, hogy még fejlesztési fázisban van.

2024. 06. 09. 18:15
Finn katona 2023. május 31-én Porvooban, Helsinkitől keletre. (Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország az Ukrajnának nyújtott katonai segítség részeként nemcsak régieket, hanem fegyvereinek legújabb modelljeit is átadja Kijevnek. Ezt a finn védelmi erők fegyverzeti főnöke, Mikko Heiskanen nyilatkozta – írja az RBC-Ukraine az Yle-re hivatkozva. Ez egyben azt is jelenti, hogy Ukrajna a legújabb finn eszközöket teszteli.

A finn hadsereg katonája az ország zászlóját viseli a sisakján. (Fotó: Christof STACHE / AFP)
A finn hadsereg katonája az ország zászlajával a sisakján. Fotó: AFP

A fegyverek egy része annyira új, hogy még fejlesztési fázisban van – írja a finn sajtó. Heiskanen azonban úgy fogalmazott, hogy az eddigi visszajelzések pozitívak. 

 

Vége a finn titkolózásnak

Finnország eddig viszonylag kevés részletet közölt az általa Ukrajnának nyújtott katonai segély tartalmáról. Ez a bejelentés most megtöri a csendet.

Az északi ország a háború kezdete óta folyamatosan emeli a Kijevnek nyújtott keretet. A beszámolók szerint annak tavalyi összértéket 1,4 milliárd euróra becsülték. Finnország az orosz–ukrán háború kezdete óta segíti Ukrajnát.

 

Borítókép: Finn katona 2023. május 31-én Porvooban, Helsinkitől keletre (Fotó: AFP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.