Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Háborús uszítás a normandiai partraszállás évfordulóján + videó

Joe Biden, Emmanuel Macron és Volodimir Zelenszkij is a háborús uszításra használta fel az ünnepi beszédét.

2024. 06. 06. 19:19
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök Emmanuel Macron francia elnökkel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, III. Károly brit királlyal és más méltóságokkal együtt ünnepelte a normandiai partraszállás 80. évfordulóját, amikor a szövetséges erők meglepetésszerű támadást indítottak, amely segített felszabadítani Európát a náci Németország uralma alól. Biden szerint a világ olyan időket él, amikor a demokrácia nagyobb veszélyben van világszerte, mint bármikor a második világháború vége óta.

A demokrácia soha nem garantált. Minden nemzedéknek meg kell őriznie, meg kell védenie és harcolnia kell érte

– jelentette ki Joe Biden, majd kihasználta az alkalmat, hogy az orosz–ukrán háborúval vonjon párhuzamot. Kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy zsarnok, és arra szólította fel a világot, hogy segédkezzenek a szövetségeseknek megmenteni a demokráciát az oroszoktól. 

Az Oroszországgal kapcsolatos megjegyzéseiben Biden a szövetségesek példáját méltatta a második világháborúban – elmulasztva megemlíteni, hogy szovjetek kulcsfontosságú szövetségesek voltak a tengelyhatalmak elleni harcban –, és azt mondta, hogy a NATO folytatta ezt az erőfeszítést. Joe Biden a beszédében gyakran úgy fogalmazta meg a gondolatait, mintha éppen világháború lenne.

Mi nem fogunk elsétálni, mert ha megtesszük, akkor soha nem ér véget a háború és egész Európa veszélybe kerül. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy magadjuk magunkat a zsarnokoknak és meghajoljumk a diktátorok előtt

– fogalmazott az amerikai elnök.

Emmaneul Macron szinte pontosan megismételte Joe Biden megjegyzéseit, és szintén párhuzamot vont a normandiai partraszállás és az orosz–ukrán háború között. 

Köszönöm az ukrán népnek a bátorságát, a szabadság iránti szeretetét! Mi itt vagyunk, és nem gyengülünk meg

– fogalmazott a francia államfő. 

A nap folyamán korábban Ver-sur-Merben egy brit megemlékezésen felszólaló Károly brit király teljes katonai egyenruhában szintén nagyobb nemzetközi együttműködést sürgetett a zsarnokság elleni küzdelemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és feleségét, Olena Zelenszkát ováció fogadta, amikor megérkeztek az Omaha Beach-i ünnepségre, miközben második világháborús bombázók repültek felettük. 

A szövetségesek akkor Európa szabadságát védték, és az ukránok most is ezt teszik. Akkor az egység győzött, és az igazi egység ma is győzedelmeskedhet

– jelentette ki az ukrán elnök. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: AFP/Ludovic MARIN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.