Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Ismét képtelen vádat fogalmazott meg Magyarországgal szemben az amerikai külügyminiszter

Nonszensz Antony Blinken amerikai külügyminiszter vádja, miszerint a magyar tisztségviselők antiszemita retorikát használnak – reagált közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Míg az Egyesült Államokból naponta érkezik hír antiszemita incidensekről, Izrael állam külügyminisztere nemrég példamutatónak nevezte Magyarország fellépést a zsidógyűlölettel szemben, az izraeli válogatott pedig hazánkat választotta hazai pályájául.

2024. 06. 27. 9:56
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Purger Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan ország külügyminisztere nevezi hazánkat antiszemitának, ahol az elmúlt időszakban kirívóan megemelkedett a zsidó emberekkel szembeni félelemkeltő támadások száma – mutatott rá Antony Blinken amerikai külügyminiszter vádjának abszurditására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. június 17-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Antony Blinken kollégám most a vallásszabadság kapcsán fogalmazott meg kritikát hazánkkal szemben, mondván, hogy a „tisztségviselők” antiszemita retorikát használnak. Különösen nonszensz ez a vád egy olyan ország külügyminiszterétől, ahol az elmúlt időszakban kirívóan megemelkedett a zsidó emberekkel szembeni félelemkeltő támadások száma és ahol az egyetemeken antiszemita lázadásokra került sor. Mindeközben Izrael futballválogatottja és klubcsapatai a következő szezonban újra Magyarországon játsszák mérkőzéseiket. Mert nálunk biztonságban érzik magukat…

– írta közösségi oldalán a tárcavezető.

Antony Blinken a 2023-as nemzetközi vallásszabadság-jelentés kapcsán hazánkról szólva úgy fogalmazott: Magyarországon a tisztviselők továbbra is antiszemita szóképeket és muszlimellenes retorikát alkalmaznak, valamint megbüntetik a kormányt kritizáló vallási csoportok tagjait.

Ezzel szemben néhány héttel ezelőtti budapesti látogatása során Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter példamutatónak nevezte hazánk fellépését az antiszemitizmus ellen.

Azt kívánom, hogy bárcsak Nyugat-Európában és a világ többi részén is látnák azt a harcot, amelyet ez az ország vív az antiszemitizmussal szemben – fogalmazott Kac.

A zsidó állam budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman pedig egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy „a kontinensen Magyarország szinte az egyetlen hely, ahol egy gyakorló vallásos zsidó szabadon sétálhat az utcán anélkül, hogy bármitől tartania kellene.”

Ezzel szemben az Egyesült Államokban a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta mindennaposak az Izrael-ellenes tüntetések. Előfordult, hogy az utcán bántalmaztak zsidó embereket, a demonstrálók behatoltak az amerikai törvényhozás épületébe, a felsőoktatási intézményekben pedig 

sokszor az erőszakig fajuló antiszemita demonstrációknak és épületfoglalásoknak lehettünk tanúi.

Az egyik legmegrázóbb eset New Yorkban történt, ahol a Nova zenei fesztiválon történt vérengzésre emlékező kiállításnál egy férfi Hitlert éltette − számolt be róla a The New York Post amerikai napilap. Egy, a közösségi médiában terjedő videón hallható, hogy azt ordítja az emlékezőknek:

Bárcsak itt lenne Hitler, mindannyiótokat kiirtana.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.