Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Friss információk a halálos szlovákiai vonatbalesetről – nincs magyar áldozat + videó

Szlovákia déli részén autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat.

Forrás: MTI2024. 06. 27. 19:59
Illusztráció: Vonat a szlovák fővárosban, Pozsonyban. Fotó: Simon Descamps Forrás: AFP/Hemis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai balesetnek, a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel. Paczolay Máté hangsúlyozta, a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

A szlovák mentőszolgálat közölte, hogy Szlovákia déli részén autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat. A korábbi jelentések szerint a balesetben öt ember meghalt, öten pedig megsebesültek, ám a baleset halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt.  A sérültek között van az autóbusz sofőrje, akit helikopterrel szállítottak el, valamint a mozdonyvezető, és az autóbusz három utasa. A vonat utasai közül senki nem szenvedett sérüléseket.

A szerencsétlenség egy Érsekújvárhoz (Nove Zamky) közeli vasúti átkelőnél történt. A szlovák vasúttársaság (ZSSK) közlése szerint a baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi Eurocity-járattal történt, amelyen több mint százan utaztak. A mozdony a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is. Jelenleg már a sérüléseket nem szenvedett utasok segítése és a baleset következményeinek elhárítása zajlik. A Szlovák Vasutak (ZSR) szóvivője elmondta, a baleset 5 óra tájékán történt egy sorompókkal és jelzőlámpákkal ellátott vasúti átjáróban. Hozzátette: a vonaton több mint százan tartózkodtak.

Az Új Szó szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött, és ma tervezték megjavítani. Az érsekújvári kórház a lapnak megerősítette, hogy nem tudtak betegeket fogadni. Egy súlyos állapotban, ám eszméleténél lévő, mellkasi fájdalmakra panaszkodó férfit mentőhelikopterrel a pozsonyi Kramére intézetbe vitték, a többieket a lévai, galántai, komáromi, nyitrai és más pozsonyi kórházakba szállították. Egy kritikus állapotban lévő 42 éves nőt a Pozsonyi Egyetemi Kórházba vittek. A lap megírta, hogy ottjártukkor egy utast még mindig kerestek.

Peter Pellegrini szlovák államfő őszinte részvétét fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozónak, és köszönetet mondott a mentőcsapatoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Hemis/Simon Descamps)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.