Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Magyar győzelem Zentán, Topolyán és Magyarkanizsán

A magyar külgazdasági és külügyminiszter is gratulált a VMSZ sikeréhez. Szerbiában több önkormányzat területén is választásokat tartottak vasárnap, a legtöbb helyen elsöprő győzelmet aratott Alekszandar Vucsics elnök pártja.

2024. 06. 03. 6:45
A választási bizottság tagjai egy szavazóhelyiségben Belgrádban 2024. június 2-án. (Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez hasonló, negyven-ötven százalék körüli volt a részvételi arány Szerbiában a helyi önkormányzati választásokon vasárnap a városi választási bizottságok közlése szerint. A szavazóhelyek 20 órakor zártak be.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a voksolás eredményeként – az előzetes eredmények alapján – három községben megtartotta a polgármesteri helyét. Ezek pedig Magyarkanizsa, Topolya és Zenta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta a Facebookon:

Magyar győzelem Zentán, Topolyán és Magyarkanizsán a szerbiai önkormányzati választáson! Bravó, VMSZ! Bravó, Pásztor Bálint!

A VMSZ talpon maradt a szerbiai önkormányzati választásokon. Erről beszélt a voksolás éjszakáján tartott sajtótájékoztatóján a VMSZ elnöke. A Pannon RTV beszámolója szerint Pásztor Bálint leszögezte: folytatják a koalíciót a Szerb Haladó Párttal (SZHP) minden önkormányzatban, mivel az SZHP stratégiai szövetségese a pártnak.

A kormányzó Szerb Haladó Párt listája Belgrádban, Szabadkán, Nisben és Újvidéken is a legtöbb szavazatot kapta, de ugyanez a helyzet a legtöbb településen – tudósít a Szerbiai Rádió és Televízió.

Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke és az SZHP elnökségi tagja a választási központban elmondott beszédében azt mondta, hogy új korszakba lép az ország. Vasárnap Belgrádban, illetve azokon a településeken tartottak voksolást, ahol december 17-én nem volt választás – írta meg az MTI.

 

Borítókép: A választási bizottság tagjai egy szavazóhelyiségben Belgrádban 2024. június 2-án. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.