Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Medvegyev: Az orosz vagyon külföldi lefoglalása hadüzenetté válhat

Oroszország vagyonának külföldön történő lefoglalása a hadüzenet legitim indokának tekinthető, így értékelte a nyugati országok fellépését Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese – idézte őt a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

2024. 06. 28. 16:41
Dmitrij Medvegyev felszólal a XII. Nemzetközi Jogi Fórum plenáris ülésén
Dmitrij Medvegyev felszólal a XII. Nemzetközi Jogi Fórum plenáris ülésén Fotó: RIA Novosztyi / Ekaterina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a lépés háborús indok lehet az orosz hatóságok számára, mivel az országnak joga lehet az egyéni és kollektív önvédelemhez – jelentette ki Dmitrij Medvegyev a Szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórum (SPILF) plenáris ülésén.

Kénytelenek leszünk megtorló intézkedéseket hozni a kölcsönösség elvének megfelelően

– hangsúlyozta Medvegyev.

Ezt arra reagálva mondta, hogy május végén az Európai Bizottság közzétett egy dokumentumot a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételek felhasználásáról. E dokumentum szerint az uniós országok megkezdik e pénzeszközök kilencven százalékának átutalását a szövetség költségvetésébe, hogy azt a Kijevnek nyújtott katonai segélyre és Ukrajna újjáépítési programjára fordítsák.

Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor kijelentette, hogy az orosz vagyon lefoglalására tett kísérletek lopásnak minősülnek, és nem maradnak büntetlenül. Rámutatott, hogy az orosz tartalékokat befagyasztó nyugati országok most „azon gondolkodnak, hogyan lehetne valamilyen jogi alapot biztosítani a végleges kisajátításukhoz”.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint más országok tisztviselőinek letartóztatása szintén okot adhat a hadüzenetre. Szerinte a tisztviselők mentelmi joga nélkül nem lehet stabil együttműködést kiépíteni az országok között. Június 25-én a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt védelmi miniszter és az orosz Biztonsági Tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen. Medvegyev felszólította az országok vezetőit, hogy hagyjanak fel minden olyan akcióval, amely más országok mentelmi joggal rendelkező tisztviselőinek büntetőjogi felelősségre vonására irányul külföldön.

A nemzetközi jognak összeegyeztethetetlennek kell lennie az ilyen megnyilvánulásokkal. Szükséges benne rögzíteni a más államok belügyeibe szankciókkal való beavatkozás politikájának egyértelmű elutasítását. Ellenkező esetben egyetlen személy, egyetlen vállalat, egyetlen állam sem érezheti magát igazán védettnek

– mondta Medvegyev a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórum plenáris ülésén.

 

Az ukrán válság rendezése lehetetlen a szankciók feloldása nélkül

Egyenesen megmondom, hogy az ukrán válság nem oldható meg az Orosz Föderációval szembeni szankciók feloldása nélkül. Bármit mondanak is a párbeszédpartnereink, hogy a szankciók maradnak, ez azt jelenti, hogy a válság folytatódni fog

mondta Medvegyev Szentpéterváron. – A gazdaságunknak, az orosz állampolgároknak, az orosz vállalatoknak okozott minden valós kárt, valamint a gazdasági tevékenység korlátozásából származó elmaradt nyereséget szükségszerűen ki kell számolnunk, és a jövőben mind hazánkban, mind külföldi joghatóságok előtt kártérítési igényeket fogunk benyújtani – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, hogy fel kell gyorsítani az Oroszországnak okozott károk nyilvántartásának létrehozására vonatkozó belső határozat elfogadását.

 

Oroszország nem fogja megtámadni a Nyugatot

Senki sem fenyegeti őket, nem fogjuk megtámadni őket, ahogy azt már többször is elmondtuk, nem fogunk semmilyen katonai hadjáratot indítani

– mondta Medvegyev. A nyugati országok nyilvánvalóan minden alap nélkül keverednek az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. 

Ők nemcsak hogy nem semleges országok – egészen nyilvánvalóan részt vesznek a konfliktusban, annak ellenére, hogy semmi okuk nincs rá. Milyen alapjuk lehetne? Az önvédelemhez való jog? De senki sem fenyegeti őket

– mondta a volt orosz elnök. Medvegyev tervet is ajánlott a Nyugatnak a nemzetközi jog helyreállítására. 

Szeretném felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyekre az új idők nemzetközi joga épülhet. Ez a maga módján a mi javaslatunk a nyugati országoknak – egy olyan terv, amely a jog eredeti értelmét, a szabadság, az együttműködés, az igazságosság és az egyenlőség elveit állítja vissza

– mondta Medvegyev a Nemzetközi Jogi Fórum plenáris ülésén.

Felsorolta e terv több posztulátumát, köztük az országok szuverén szabadságát, hogy maguk döntsenek sorsukról, az államok valódi egyenlőségét, a jogellenes szankciók eltörlését és a tulajdon sérthetetlenségét.

 

Az Egyesült Államok nem nyerte meg a hidegháborút, sőt most egy lépésre van attól, hogy elveszítse – mondta Medvegyev. 

Az USA egy időben azt hitte, hogy megnyerte a hidegháborút. Ez egy nagyon komoly téveszme volt. Nem nyerték meg. Valójában egy lépésre vannak attól, hogy elveszítsék. És ez az, amit az emberiség előtt álló mai problémák minden jelentőségével együtt fel kell ismerniük

– emelte ki a politikus.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese felszólal a XII. Nemzetközi Jogi Fórum plenáris ülésén (Fotó: RIA Novosztyi/Ekaterina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.