Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Megijedt a francia elnök?

Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik nemet tudnak mondani a szélsőségekre, hogy fogjanak össze az előre hozott nemzetgyűlési választások előtt vagy után, amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett. A közvélemény-kutatók szerint ugyanakkor minél inkább belefolyik a kampányába Emmanuel Macron francia elnök, annál nagyobb a valószínűsége, hogy újabb komoly pofonba fut bele a pártja.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 13:42
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2024. június 12. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Párizsban 2024. június 12-én. Macron pártja a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon alulmaradt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párttal szemben, emiatt az államfõ feloszlatta a nemzetgyûlést és június 30-ára új parlamenti választásokat írt ki. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt szeretném, hogy amikor eljön az idő, a választások előtt vagy után, összefogjanak azok a jó szándékú nők és férfiak, akik együtt nemet tudnak mondani a szélsőségekre

 – jelentette ki Emmanuel Macron a kampánynyitó sajtótájékoztatóján, felszólítva az elnöki táborhoz tartozó pártokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat más erőkkel. 

Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Párizsban 2024. június 12-én. Macron pártja a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon alulmaradt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párttal szemben, emiatt az államfő feloszlatta a nemzetgyűlést és június 30-ára új parlamenti választásokat írt ki. (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Párizsban 2024. június 12-én. Macron pártja a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon alulmaradt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés párttal szemben, emiatt az államfő feloszlatta a nemzetgyűlést, és június 30-ára új parlamenti választásokat írt ki. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Az államfő az EP-választáson harmadik helyen végzett szocialistákhoz és az ötödik helyre került jobbközép Köztársaságiakhoz szólt, elutasítva a győztes erőt, amely szerinte a kirekesztésre építi a politikáját és a negyedik helyen végzett radikális baloldalt, amelyet antiszemitizmussal és antiparlamentalizmussal vádolt meg.
A háborúpárti Emmanuel Macron értelmezése szerint Franciaországban van egy düh, amely kifejeződött az EP-választáson, ezért nem hajlandó úgy tenni, mintha semmi sem történt volna. Az MTI tudósítása szerint a június 30-ra és július 7-re kiírt kétfordulós nemzetgyűlési választásokat a tisztázások megmozdulásának nevezte.

 

Macront büntették a szavazók

Eközben minél inkább belefolyik az előre hozott nemzetgyűlési választás kampányába Emmanuel Macron francia elnök, annál nagyobb a valószínűsége, hogy újabb komoly pofonba fut bele a pártja – figyelmeztetnek a közvélemény-kutatók, sőt Macron párttársai is. Erről írt a Magyar Nemzet korábban. Arrogánsnak és elitistának tartják az elnöküket a franciák, aki lenézi őket és tekintélyelvű, Emmanuel Macron francia államfő párttársai pedig attól félnek, hogy ez visszaüthet a hónap végén esedékes előre hozott választáson. 

A választók nem felejtették el az államfőnek, hogy rendszeresen semmibe vette a követeléseiket, például tavaly a tiltakozások dacára egy alkotmányos kiskaput kihasználva keresztülverte a gyűlölt nyugdíjreformot.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.