Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Moszkva erőt fitogtat

Több mint ötven hajó, köztük az FSZB határvédelmi osztályának hajói, hét tengeralattjáró és 48 repülőgép vesz részt a haditengerészet napi felvonuláson júliusban Szentpéterváron.

2024. 06. 29. 9:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július utolsó vasárnapján Szentpétervárott tartják a haditengerészet napját. Hagyományosan ezen a napon a haditengerészeti hajók felvonulása zajlik a Néva folyón. Bár az ünnep hosszú múltra tekint vissza, mégis van annak jelentősége, hogy az orosz–ukrán háború idején Oroszország milyen flottát mutat be. Olyan ez, mint a májusi győzelem napi moszkvai, szárazföldi parádé

A flotta 1939-ben Nyikolaj Kuznyecov admirális kezdeményezésére saját ünnepnapot kapott. A nagy haditengerészeti parancsnok így akarta felhívni a figyelmet a haditengerészetre, és presztízsértékűvé tenni a szolgálatot. A haditengerészet napjának széles körű megünneplésének hagyománya Oroszországban a 80-as években jelent meg. Az ünnep állami státusát jóval később, 2006-ban kapta meg – írja a Sputnik8.com orosz portál. 

Hadihajók és repülőgépek vesznek részt a szentpétervári haditengerészet napján rendezett főparádén. 2024-ben több mint ötven hajó, az FSZB határvédelmi osztályának hajói, hét tengeralattjáró és 48 repülőgép vesz részt a tengerészeti napi felvonuláson. A haditengerészeti múzeumok, könyvtárak és oktatási intézmények ezen a napon ingyenesen nyitva lesznek, valamint fegyverek és katonai felszerelések bemutatójával is készülnek.

Borítókép: Haditengerészeti felvonulás a Néván (Forrás: Facebook/eramarine)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.