Olaszországban elkövetett bűncselekményeivel büszkélkedik Ilaria Salis

A szélsőbaloldali támadó közel 35,5 millió forint értékű adósságot halmozott fel illegális tevékenységével.

2024. 06. 24. 15:15
Antifa-ügy, az elsőrendű vádlott az olasz Ilaria Salis.
Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali támadó. Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai parlamenti (EP-) képviselővé választását követően Ilaria Salis visszatérhetett hazájába, ám hiába szabadította ki a budapesti házi őrizetből a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége párt, a politikai életbe nem kapcsolódott be: nem jelent meg a párt első rendezvényén, később sem mutatkozott a nagyközönség előtt, apja szerint barátaival pihen. Azt azonban bejelentette, vállalja, sőt büszke arra, hogy korábban Milánóban lakásokat foglalt el.

Sajtóinformációk szerint kilencvenezer eurós (közel 35,5 millió forint) adósságot halmozott fel az illegális ingatlanfoglalás miatt, a vádakat korábban azonban tagadta a család.

Roberto Salis, a szélsőbaloldali aktivista apja azzal fenyegetőzött, hogy beperli az IL Giornale és az Il Libero lapokat, amelyek véleménye szerint megalapozatlanul cikkeztek az adósságról és a 2008–2022 közötti ingatlanfoglalásáról, azért hogy rossz hírben tüntessék fel lányát. Ilria Salis azonban váratlan bejelentést tett: bevallotta, hogy ideológiai indíttatásból foglalt el éveken keresztül fizetés nélkül ingatlant Milánóban, az aktivista akkoriban egy olyan mozgalom tagja volt, amelyek üres ingatlanokba beköltözve üzenték a politikusoknak, hogy mindenkinek joga van otthonhoz. A gyakorlatban azonban mindez bűncselekménynek minősül.

Salis szerint ellenben legitim cselekedet elfoglalni egy ingatlant, hiszen nem vesz el senkitől semmit. Hozzáfűzte, jogos magatartásnak tartja, még akkor is, ha a jelenlegi törvények szerint jogellenes. A közösségi médiában közzétett bejegyzésben azt is elmagyarázta, hogy Milánóban és környékén 12 ezer önkormányzati lakás van üresen és tízezer család van várólistán. Salis állítása szerint nem veszik el a lakhatást senkitől sem, ha egy leromlott állapotú, ki nem adott lakásba beköltöznek. Mindaz, aki az ellenkezőjét állítja, csupán kicsinyes politikai retorikát folytat – írta a szélsőbaloldali aktivista.

A lakásmozgalom mindig is a legitimitás erejével lépett fel, azon egyszerű elv alapján, hogy tetőnek kell lennie mindenki feje felett

– érvel az EP-képviselő.

Hozzátette: a történelem is azt tanítja, hogy a jogos cselekedetek nem feltétlenül törvényesek az adott pillanatban, de egy egészséges társadalomban később azzá válhatnak. Gyakran valójában éppen a törvényellenes tettek késztetik változásra a törvényt – magyarázta az ingatlanfoglaló Ilaria Salis.

A milánói hivatal azonban bejelentette, eljárást indít Salis ellen és európai parlamenti fizetéséből fogják vonni a lakásfoglalásból felhalmozódott kilencvenezer eurós adósságot.

A Zöldek és Olasz Baloldal szövetsége párt politikusai úgy nyilatkoztak, nem tartják bűncselekménynek a lakásfoglalást. Véleményük szerint a jobboldali sajtó csak azért cikkezett az ügyről, hogy besározza Ilaria Salist a választások előtti napon. A kormánypárti Olasz Testvérek, Liga és Hajrá Olaszország, de még a baloldali Élő Itália is vitatja a Salis által felhozott érveket, véleményük szerint igen veszélyes, mivel bátoríthatja az illegalitás terjedését. Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga elnöke felháborodásának adott hangot: szégyenletesnek nevezte, hogy törvényszegésre, önrendelkezésre és bűncselekményekre bátorítanak szélsőbaloldali politikusok. Ez hatalmas pofon mindazoknak, akik tisztességesen élnek – kommentálta Salvini. A felmérések szerint csak Rómában 12 ezer személy foglalt el engedély nélkül állami lakást több, mint 700 milliós kárt okozva. A szélsőbaloldali aktivisták azért költöznek be önkormányzati lakásokba, mert igazságtalanságnak érzik, hogy nekik nem lehet otthonuk és ezzel a gesztussal követelik a kormánytól, hogy gondoskodjon a rászorulók lakhatásáról.

Borítókép: Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali támadó (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.