Irán az utolsó Öböl menti országgal is helyreállítja kapcsolatait

Elemzők szerint a keleti nagyhatalmak közbenjárása arra utal, csökken az amerikai befolyás a térségben.

2024. 06. 24. 14:33
Abdullatif al-Zajani bahreini külügyminiszter és Ali Bageri Kani, Irán megbízott külügyminisztere Teheránban 2024. június 23-án. Forrás: Bahreini külügyminisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc év után döntött úgy Irán és Bahrein, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat, ebben egyeztek meg a felek külügyminiszterei teheráni találkozójuk során – írta az al-Dzsazíra pánarab hírportál az arab ország külügyminisztériumára hivatkozva. Az egyeztetés során Bahreint Abdullatif al-Zajani tárcavezető, Iránt pedig Ali Bageri Kani képviselte, aki májusban vette át a külügyminiszteri feladatokat, miután elődje, Hoszein Amir-Abdollahian helikopter-balesetben az iráni elnökkel, Ebrahim Raiszivel együtt életét vesztette.

A két fél megállapodott ezen a találkozón, hogy létrehozzák a szükséges mechanizmusokat a két ország közötti tárgyalások megkezdéséhez

– áll a bahreini külügyminisztérium nyilatkozatában, melyben az is szerepel, elkezdik annak vizsgálatát, hogyan lehet újraindítani a politikai kapcsolatokat.

Miután Szaúd-Arábia 2016-ban megszakította kapcsolatait Iránnal, Bahrein is hasonló döntést hozott. A konfliktus azt követően bontakozott ki, hogy iráni tüntetők megtámadták Szaúd-Arábia teheráni képviseletét arra hivatkozva, síita papot végeztek ki Rijádban. Az arab ország és Teherán azonban tavaly ismét közeledni kezdett egymáshoz, végül kínai közvetítéssel a felek a kapcsolatok helyreállításában állapodtak meg – így várható volt, hogy idővel Bahrein és Irán is normalizálják kapcsolataikat.

Az arab ország még június elején, Oroszországon keresztül kezdeményezte a lépést – erről iráni hírügynökségek számoltak be, szakértők azonban aligha tartják valószínűnek, hogy Moszkva közbenjárjon, tekintve, hogy megsértheti szövetségese, Peking érdekeit.

Elemzők tavaly arra mutattak rá, az, hogy Kína járt közben az országok diplomáciai kapcsolatainak helyreállításában, arra utal, a térségben egyre inkább csökkenni látszik az amerikai befolyás. Az pedig, hogy a bahreini vezetés Moszkvához fordult, hasonló tendenciára utal.

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, a Rijád és Teherán közötti megállapodásnak nagy a jelentősége, tekintve, hogy regionális hatalmakról van szó, melyek egyébként egyre nagyobb figyelmet kapnak globálisan is. Iránban éppen a héten tartanak elnökválasztást, a bahreini–iráni kapcsolatokban a voksolás után várható érdemi előrelépés – emelték ki szakértők.

Borítókép: Abdullatif al-Zajani bahreini külügyminiszter és Ali Bageri Kani, Irán megbízott külügyminisztere Teheránban 2024. június 23-án (Forrás: Bahreini külügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.