Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor római látogatásától hangos az olasz sajtó

Szívélyes találkozóra került sor Orbán Viktor és Giorgia Meloni között Rómában. Továbbra is értékes szövetségesként tekintenek egymásra és támogatni fogják egymást az európai ügyekben – írja az olasz média a két kormányfő megbeszéléséről.

2024. 06. 25. 13:58
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozója Rómában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél órán keresztül tartó tárgyalásra került sor hétfő este a Chigi miniszterelnöki palotában Orbán Viktor és Giorgia Meloni között. Az olasz kormányfő megelégedését fejezte ki a gyümölcsöző párbeszéd kapcsán, hiszen Magyarországot becses szövetségesként tartja számon. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2024. június 24-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi-palotában 2024. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A lapok kiemelik, hogy a két kormányfő egyetértett abban, hogy egy versenyképes, erős Európára van szükség, amely főszerepet játszhat a világ eseményeiben.

 Az Ansa hírügynökség szerint Budapest–Róma-tengely épül a legfontosabb európai kihívásokra. Különböző utakon járnak majd, de azonos célokért harcolnak majd az uniós intézményekben.

A Quotidiano Nazionale portál arról ír, hogy a Fidesz mégsem lép be a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládba. Bár külön alakulatban folytatják a munkát az unióban, de tökéletes egyetértés van továbbra is Orbán Viktor és Giorgia Meloni között a legfontosabb kérdésekben. 

Az Il Libero kétfajta jobboldalként definiálja a magyar és az olasz konzervatívokat, akiknek közös célkitűzéseik és közös ellenfeleik vannak Brüsszelben. 

A lapok szerint a bevándorlásról, a demográfiai kihívásról, az európai szuverenitásról azonos álláspontot képviselnek, az orosz–ukrán háború megítélése és az uniós vezetés tekintetében azonban eltér a véleményük.

A sajtó azt is kiemeli, hogy a korábbiakhoz hasonlóan értékes szövetségesként tekintenek a jövőben is egymásra és támogatni fogják egymást a közös ügyekben. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztató előtt az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2024. június 24-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztató előtt az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi-palotában 2024. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A lapok arra is kitérnek, hogy Orbán Viktor elhatárolódott Ursula Von der Leyen támogatásától, mivel elfogadhatatlannak tartja, hogy Európában három olyan párt alkot többséget, amelyek megosztják a vezető pozíciókat. 

Kormányként viselkednek, ahol van egy többség és egy ellenzék.

Eltérő Giorgia Meloni stratégiája, aki párbeszédet folytat a Néppárttal, abban a reményben, hogy Olaszország kiemelkedő pozíciókhoz juthat a bizottságban. Az Európai Konzervatívok és Reformerek hajlandók lennének „lenyelni a keserű falatot” és a néppártiak, szocialisták és liberálisok mellett szavazatukkal támogatni Von der Leyen bizottsági elnökké választását, ha cserébe Itália megkaphatja a helyettesi pozíciót – írja a La Verità napilap. A La Repubblica baloldali újság megítélése szerint ugyanakkor a hétfői találkozón semmiben sem tudtak megállapodni a felek. Némi frusztrációt jelentett az olasz újságírók számára, hogy továbbra sem tudni, mi a Fidesz jövőbeli terve. Még mindig lehetősége van arra, hogy belépjen az Identitás és Demokrácia pártcsaládba, ahol többek között Matteo Salvini, a Liga elnöke is helyet foglal. De az sem kizárt, hogy Orbán Viktor egy új szuverén alakulatot indít útjára – találgatják az olasz újságírók.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz kormányfő fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Rómában 2024. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.