Oroszország Washingtont teszi felelőssé a mai, civil áldozatokkal járó támadásáért

„Az ilyen akciók nem maradnak válasz nélkül” – figyelmeztettek.

2024. 06. 23. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma 12 óra 15 perckor szándékos terrorista rakétatámadást hajtottak végre Szevasztopol városa ellen öt amerikai ATACMS típusú, kazettás robbanófejjel felszerelt operatív–taktikai rakétával – áll az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának jelentésében. A rakétatámadás visszaverése során a szolgálatban lévő légvédelmi erők négy amerikai ATACMS rakétát fogtak el. Egy ötödik amerikai rakéta robbanófeje a levegőben felrobbant, ami számos áldozatot követelt a szevasztopoli civil lakosság körében.

A jelentés szerint az amerikai ATACMS operatív taktikai rakéták minden repülési feladatát amerikai szakemberek adják meg az USA saját műholdas hírszerzési adatai alapján. Ezért „a szevasztopoli civilek elleni szándékos rakétacsapásért elsősorban Washingtont terheli a felelősség, amely ezeket a fegyvereket szállította Ukrajnának, valamint a kijevi rezsimet, amelynek területéről indították ezt a csapást”.

„Az ilyen akciók nem maradnak válasz nélkül” – olvasható a jelentésben.

Az ENSZ titkárságának el kell ítélnie Kijev terrorcselekményét, amelyet amerikai fegyverekkel hajtott végre Szevasztopolban – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A Szevasztopol elleni ukrán támadás következtében három gyermek és két felnőtt meghalt, további 119 ember megsérült. Erről Mihail Razvozhajev kormányzó számolt be a Vesztyi hírcsatornának.

Maria Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa szerint 27 gyermek van az áldozatok között, közülük öt súlyos állapotban van – jelentette a Lenta.ru. A lap hozzáteszi Peszkovra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin folyamatosan kapcsolatban van az orosz erőkkel a támadás óta. 

 

Korábban lapunk is beszámolt a támadásról. A videófeltételeken látható, ahogy pánikba esve menekülnek a civilek egy strandról.

Borítókép: Életkép a brutális ukrán támadás után az orosz–ukrán háborúban (Fotó: Telegram/Shot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.