Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szánthó Miklós: Reagan tudta, a biztonságos világrend záloga a béke

„Reagan felismerte, hogy a világrend vagy békés lesz, vagy nem lesz. Soha nem úgy gondolt a békére, mint a gyengeség jelére vagy a nagyhatalmi verseny hiányára” – fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának, valamint a Ronald Reagan Emlékbizottság közös emlékkonferenciáján.

2024. 06. 05. 16:42
Fotó: ATTILA GUNDUZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szánthó Miklós rámutatott, hogy Reagan külpolitikai doktrínája, a „Peace Through Strength” – azaz béke az erő által – a világ stabilitását és biztonságát szolgálta: 

Mindehhez bátorságra, türelemre, bölcs belátásra volt szüksége, illetve hitelességre, hogy az ellenfél el is higgye, hogy képes erőt felmutatni. Ma is ezek a tulajdonságok a legfontosabbak, de sajnos a jelenlegi politikusok mindnek híján vannak. 

Kijelentette, hogy 

ezért egy választási fordulat során Európában és Amerikában is olyan vezetőkre van szükség, akik képesek újra naggyá tenni a Nyugatot, helyreállítani azt az erőt, mely a békés együttéléshez kell, mert a biztonságos világrend záloga a béke.

A főigazgató záróbeszédében kiemelte, hogy a republikánusok legendás elnöke volt az a nyugati vezető, aki a legtöbbet tette a hidegháború megnyeréséért, ám egyben ő állt ki a leghatározottabban a katonai eszkaláció – a hidegháború felforrósodása – ellen is. „Tökéletesen tisztában volt azzal, hogy egy totális háborút az atomhatalmak között el kell kerülni, hiszen az az emberi civilizáció végét jelentené” – tette hozzá.

Borítókép: Szánthó Miklós (Fotó: Alapjogokért Központ/Gunduz Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.