Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szijjártó Péter a transzausztriai földgázvezetékről tárgyalt

Jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára a transzausztriai földgázvezeték (TAG), hiszen ezen keresztül lehetséges lesz az Olaszországba érkező cseppfolyósított földgáz bevonása hazánk ellátásába – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben.

Forrás: MTI2024. 06. 25. 21:10
Fotó: Purger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TAG-ot működtető vállalat vezetőivel is egyeztetett, majd ezt követően a közmédiának nyilatkozva kulcskérdésnek nevezte az európai energiaellátás biztonságát. Kiemelte, hogy az elmúlt évek válságai, különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően világossá tették, hogy az energiabiztonság nem adottság, hanem azért folyamatosan dolgozni kell.

Világos, hogy a nemzeti szuverenitásnak, a nemzetbiztonságnak az egyik legfontosabb építőeleme az energiaellátás biztonsága

– figyelmeztetett. – Ezért ellenezzük azokat az Európai Unióból érkező nyomásgyakorlásokat, amelyek arról szólnak, hogy adjuk fel energiapolitikánk szuverenitását, s ellenezzük az agresszív nyomást, amely a földgázhasználat visszaszorítására irányul – szögezte le.

És ellenezzük azt az agresszív nyomulást is, amely arra próbál minket rákényszeríteni, hogy jól működő energia-együttműködési kapcsolatokat adjunk fel, és azokat valami drágább és bizonytalanabb ellátási formával helyettesítsük

– tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem adja fel a saját nemzeti energiapolitikáját, hiszen az eddig abszolút biztonságot adott hazánknak, még a legsúlyosabb válságok idején sem volt semmiféle ellátási zavar, mindig volt elég energiahordozó, és ez így lesz a jövőben is.

Ugyanakkor természetesen az energiaellátás biztonságához hozzátartozik a diverzifikáció is, vagyis az, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre lehetőség energiahordozók vásárlására

– jegyezte meg. Azonban arra is kitért, hogy a kormány számára a diverzifikáció nem a régi, jól működő kapcsolatoknak a feladását jelenti valami újért, hanem azt, hogy minél több forrás, minél több útvonal legyen elérhető. A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország földgázellátása jelenleg biztosított, nagyrészt a Török Áramlat vezetéken keresztül, de extra biztonságot ad, ha vannak alternatív lehetőségek is, és az Olaszországból Ausztrián keresztül Közép-Európába vezető földgázvezeték épp ilyen lehet.

Üdvözölte, hogy ezen az utóbbi időszakban ráadásul a tulajdonosok jelentős beruházásokat hajtottak végre azért, hogy délről északra, vagy ha úgy tetszik, nyugatról keletre is tudjon földgázt szállítani.

Úgyhogy az Ausztrián keresztül húzódó, Olaszországból induló vezeték egy jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára, hiszen ezen keresztül lehetőség nyílik az olaszországi LNG-terminálokba érkező cseppfolyósított földgáz bevonására a magyar nemzeti energiaellátásba

– összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.