Szijjártó Péter: Nem lehet összekeverni a törvénytisztelő külföldi vendégmunkásokat az illegális migránsokkal

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, az illegális határátlépés pedig nem emberi jog, hanem bűncselekmény – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Manilában.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 22:02
Fotó: Rolex Dela Pena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter – miután Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt – arról beszélt, hogy az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni. Abban is egyetértenek, hogy az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény – fűzte hozzá.

Kiemelte: nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer Fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik – jelentette ki Szijjártó Péter.

Elmondta: a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója kiváló alkalmat biztosít a politikai megbeszéléseknek. Az egyeztetés ugyanakkor azért is aktuális, mert Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, méghozzá nagy kihívást jelentő körülmények között, hiszen a világ hatalmas biztonsági és gazdasági válsággal nézett szembe az elmúlt időben – mutatott rá.

Közölte azt is, hogy bár a két ország tízezer kilométer távolságra van egymástól, mindkettő esetében hasonló hatással járt ez a válság, és mindkettő abban érdekelt, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. Ehhez azonban a nemzetközi politikában óriási változásoknak kell végbemenniük, így vissza kellene térni a kölcsönös tisztelethez. Párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani a konfliktusokat a folyamatos ítélkezés és kritizálás helyett – vélekedett.

A miniszter megjegyezte, hogy Európa nagyon rossz formában van, már két és fél éve háború zajlik a kontinensen, és olyan politikai, ideológiai törekvések vannak, amelyek arra irányulnak, hogy gátolják a keleti–nyugati együttműködést. A magyar EU-elnökség arra fog törekedni, hogy javítsa Európa helyzetét, ehhez pedig békére van szükség a kontinensen – fogalmazott.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti együttműködés a legjobb példa arra, hogy milyen sikerrel járhat, ha a keleti–nyugati együttműködés fejlesztésére kerül a hangsúly. A kétoldalú kereskedelmi forgalom már meghaladta a háromszázmillió dollárt, hiszen Magyarország jelentősen növelte a mezőgazdasági exportját az ázsiai országba – közölte.

Megjegyezte: magyar cégek jelentős vízgazdálkodási beruházásokat is végrehajtanak az országban, hogy mindenki ivóvízhez juthasson, továbbá nukleáris együttműködés is lesz a két ország között.

Elmondta: 35 Fülöp-szigeteki hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat. A turizmus is egyre jelentősebb: Fülöp-szigeteki turisták több mint hetvenezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél az Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten a kétoldalú megbeszélésüket követően a főváros, Manila térségében levő Makatiban 2024. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.