Újabb háború kezdődhet Kína és Fülöp-szigetek közt

A Fülöp-szigetek a háború szítása helyett a feszültségek diplomáciai úton történő rendezésében hisz, ám nem hagyja magát megfélemlíteni – szögezte le vasárnap ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök, miután újabb összetűzés történt a Fülöp-szigeteki haditengerészet és a kínai parti őrség között a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású részein.

Forrás: MTI2024. 06. 23. 7:16
Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök vezeti a zászlófelvonási és koszorúzási ünnepséget az ország 126. függetlenségi ünnepségén a manilai Luneta Parkban 2024. június 12-én. (JAM STA ROSA / AFP fotója)
Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök vezeti a zászlófelvonási és koszorúzási ünnepséget az ország 126. függetlenségi ünnepségén a manilai Luneta Parkban 2024. június 12-én. (JAM STA ROSA / AFP fotója) Fotó: JAM STA ROSA / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konfliktusban Manila szerint egy Fülöp-szigeteki tengerész súlyosan megsebesült. Az államfő a katonák előtt elmondott beszédében nem említette Kínát név szerint.

Peking az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek – akárcsak Vietnám, Malajzia és Brunei – is igényt tart bizonyos területekre. Emiatt gyakran történnek incidensek a rivalizáló országok között a térségben.

Peking figyelmen kívül hagyta azt a 2016-os nemzetközi bírósági döntést, amely megállapította, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez.

Borítókép: Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök vezeti a zászlófelvonási és koszorúzási ünnepséget az ország 126. függetlenségi ünnepségén a manilai Luneta Parkban 2024. június 12-én (Fotó: AFP/Jam Sta Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.