Ukrajna újabb több száz millió eurót kap, ezúttal újjáépítésre

A kedden Berlinben aláírt megállapodások szerint Ukrajna több száz millió eurót kap az európai bankoktól, hogy megerősítse gazdaságát és újjáépítse infrastruktúráját.

Forrás: Politico2024. 06. 12. 14:35
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható a képernyőn, miközben beszédet mond az Ukrajna Helyreállítási Konferencia megnyitóján Berlinben 2024. június 11-én. Fotó: JOHN MACDOUGALL Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU 517 millió eurós támogatást biztosít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által működtetett programokon keresztül – közölte az EBRD. Ebből 143 millió euró közvetlenül támogatja az ukrán városokkal folytatott új EBRD-projekteket, a fennmaradó összeget pedig olyan kritikus területekre fordítják, mint az infrastruktúra és az energiaszektor, írta a Politico. Ukrajna százmillió eurós kölcsönt is kapott az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától egy olyan projektben, amely a lerombolt lakások kártalanítására irányul. A forrást elsősorban a legkiszolgáltatottabbak, például az otthonukat elvesztett, valamint a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok támogatására szánják.

Ukrajna azt tervezi, hogy mintegy kétezer család kap új lakást a tanács forrásaiból – áll az ország infrastrukturális minisztériuma közleményében.

Az Ukrajna elleni háborúban Oroszország fegyverként használta az energiát – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Berlinben a helyreállítási konferencián.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a 2024. június 11-i berlini konferencián. Fotó: AFP

Az ukrán infrastrukturális minisztérium szerint az energiahálózat mellett a lakásszektor is súlyosan szenved az orosz háború miatt.

Az EBRD jelentősen növelte Kijev finanszírozását a háború alatt, és több mint négymilliárd eurót biztosított a háború kezdete óta. Ukrajna helyreállításához azonban sokkal többre lesz szükség, az újjáépítési költségeket a következő évtizedben 486 milliárd dollárra becsülik, ami az ország 2023-as gazdasági teljesítményének 2,8-szorosa – áll az ukrán kormány jelentésében. A Berlinben aláírt megállapodások értelmében az EU pénzügyi garanciákat nyújt az ukrajnai EBRD-programokhoz: 140 millió eurót a pénzügyi integrációra, 37 millió eurót pedig a kkv-k versenyképességét és befogadását célzó programra. Mintegy 150 millió euró pénzügyi garanciát és 7,5 millió euró technikai segítséget kap az energiaszektort támogató Hi-Bar garanciaprogram. A fennmaradó összeget az EBRD önkormányzati, infrastrukturális és ipari rugalmassági programjára fordítják.

Russian invaders hit Kharkiv with missiles
Az északkelet-ukrajnai Harkov központja elleni orosz rakétatámadás utóhatásai 2024. január 17-én. Fotó: NurPhoto/AFP/Madijevszkij

Ukrajna háború sújtotta régióinak támogatása volt a berlini konferencia egyik legfontosabb témája. A kulcsfontosságú ukrán ipari központok kormányzói, valamint Mikolajiv, Harkov és Dnyipro frontvárosok polgármesterei is részt vettek a június 11–12-i konferencián, amelyek közül többen egyéni megállapodásokat kötöttek az EBRD-vel. Ilyen előfinanszírozási megállapodást írtak alá Harkovval, valamint hasonló megállapodásokat Krivoj Roggal és Kijevvel is, összesen 87 millió euró értékben a három város számára.

„Az ukrán városok által kapott összes hitelnek biztosítania kell a létfontosságú infrastrukturális szolgáltatásokhoz való folyamatos hozzáférést, ami mérsékelheti a háború hatását, beleértve a települési fűtési és energiainfrastruktúra elleni közelmúltbeli támadásokat is“  – közölte a bank.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajna helyreállítását célzó konferencia megnyitóján Berlinben 2024. június 11-én (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.