Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ukrán teherszállítóhajót süllyesztettek el az Ádeni-öbölben a húszi lázadók + videó

Elsüllyedt az Ádeni-öbölben az ukrán tulajdonú Verbena teherhajó, amelyet június 13-án támadtak meg a húszik – közölte a jemeni Ansar Allah mozgalom. Az amerikai központi parancsnokság szerint a hajó legénységét evakuálták, miután a tüzet nem tudták eloltani.

Forrás: IRNA2024. 06. 16. 17:00
Israeli company's ship seized by Houthis is anchored off the coast of Yemen for months
A „Galaxy Leader” nevű teherhajó maradványai horgonyozva a Vörös-tenger partjainál a jemeni Al-Hudaydah-ban 2024. május 12-én. Fotó: Mohammed Hamoud Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Verbena teherszállító hajót rakétatalálat érte és elsüllyedt az Ádeni-öbölben, jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A palaui zászló alatt közlekedő, ukrán tulajdonú, lengyel üzemeltetésű M/V Verbena fát szállított Olaszországba, amikor csütörtökön támadás érte. 

A Verbena elsüllyedt az Ádeni-öbölben, miután több rakéta találta el – erősítette meg Yahya Saree, a hadsereg szóvivője hozzátéve, hogy egy másik megtámadt hajóra, a Tutorra is több rakéta és drón csapódott be, és fennáll a veszélye, hogy „az elkövetkező órákban” elsüllyed. 

A jemeni hadsereg tisztviselője szerint mindkét hajó az Izrael által megszállt kikötők felé tartott, és ezzel megsértették a jemeni figyelmeztetést. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnap reggel bejelentette, hogy a Verbana legénysége elhagyta hajót, mivel nem tudták megfékezni a fedélzeten tomboló tüzet.

A húszik 2023 novembere óta céloznak olyan hajókat, amelyeknek állítólagos izraeli kapcsolatai vannak a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Szerintük az akció szolidaritást jelent a palesztinokkal az izraeli–gázai háború miatt, amelyben legalább 37 232 ember vesztette életét.

Borítókép: A Galaxy Leader nevű teherhajó maradványai a Vörös-tenger partjainál a jemeni Al-Hudaydah-ban 2024. május 12-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Mohammed Hamoud)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.