Valaki elvonta a figyelmet III. Károly király születésnapjáról + videó

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.

2024. 06. 15. 18:13
KAMILLA királyné; III. KÁROLY
London, 2024. június 15.
III. Károly brit király a feleségével, Kamilla királynéval hintón a Buckingham-palotából a hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére (trooping the clour) a lovas testõrök londoni laktanyájához hajtat 2024. június 15-én. A hagyomány szerint június második szombatján tartják a brit uralkodók hivatalos születésnapi ünnepségét.
MTI/EPA/Tolga Akmen
Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ceremónián jelen volt Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége is, aki daganatos megbetegedés miatt kemoterápiás kezelés alatt áll. Katalin karácsony óta most vett részt első ízben nyilvános eseményen. Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

A brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour – a csapatzászlók stilizált bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja – III. Károlyéhoz hasonlóan – novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, ezért helyezték át júniusra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal csak félig vált be: a szombati ünnepség hűvös, időnként napos időben kezdődött, viszont szakadó esőben ért véget.

Károly király második alkalommal vett részt uralkodóként a Trooping the Colour ceremóniáján. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében, életének 97., uralkodásának 71. évében hunyt el, és halálának pillanata óta III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

A figyelem azonban ezúttal jórészt Katalinra összpontosult, ugyanis szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a walesi hercegnő részt tud-e venni a szombati ünnepségen.

Katalin előző este jelentette be személyes üzenetében, hogy jelen lesz a ceremónián. Hozzátette: reméli, hogy a nyár folyamán néhány további nyilvános eseményen is részt vehet.

A 42 esztendős hercegnő januárban hasüregi műtéten esett át, és március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

Péntek esti újabb tájékoztatásában Katalin úgy fogalmazott: kezelése jól halad, de nincs még túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart.

A szombati ünnepség helyszínére, a lovas testőrség laktanyájának gyakorlóterére a hercegnő és három gyermeke hintón érkezett, csakúgy, mint Károly király és felesége, Kamilla.

A csaknem kétórás ceremónia után a királyi család tagjai visszatértek a Buckingham-palotába, és a hagyományoknak megfelelően a palota teraszáról köszöntötték az ünnepségre összegyűlt százezres tömeget.

Az eseményt a brit királyi légierő repülőgépeinek és helikoptereinek tisztelgő átrepülése zárta. 

Borítókép: III. Károly brit király a feleségével, Kamilla királynéval hintón a Buckingham-palotából a hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére a lovas testőrök londoni laktanyájához hajtat 2024. június 15-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.