Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Zelenszkij: „Oroszország nem áll készen az igazságos békére”

Az ukrán elnök szerint akár holnap megkezdődhetnek a tárgyalások Moszkvával, „ha elhagyják legális területeinket”. A hét végén Svájcban megtartott békekonferencia záródokumentumában több mint nyolcvan ország és szervezet fejezte ki támogatását Ukrajna területi integritása mellett.

Forrás: The Guardian2024. 06. 17. 8:55
A svájci zászlók láthatók a többi ország zászlói között az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén, a Luzern melletti luxus burgenstocki üdülőhelyen, 2024. június 16-án. Fotó: URS FLUEELER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos bürgenstocki találkozó végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a nyugati és más vezetők támogatása azt mutatja, hogy a nemzetközi jog uralma helyreállítható, írta a Szabad Európa Rádió.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján, a Luzern melletti bürgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

Remélem, hogy a lehető leghamarabb eredményeket érhetünk el. Mindenkinek be fogjuk bizonyítani a világon, hogy az ENSZ az alapokmányában foglaltaknak ismér maradéktalanul érvényt tud szerezni.

– mondta Zelenszkij.

Több mint nyolcvan ország és nemzetközi szervezet ismerte el és támogatta Ukrajna területi integritását az orosz invázióval szemben a svájci békekonferencia végén kiadott közös közleményben.

A Bürgenstockban tartott csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint az ENSZ alapokmánya, valamint minden állam területi integritása és szuverenitása „fog elvezetni az igazságos és tartós béke eléréséhez Ukrajnában”. A nyilatkozat felszólított arra, hogy állítsák vissza Ukrajna ellenőrzését a zaporizzsjai atomerőmű és az azovi-tengeri kikötők felett, írta a The Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a záró sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „Oroszország nem áll készen az igazságos békére”, egyben üdvözölte a béke felé tett első lépéseket. Az ukrán elnök szerint Oroszország akár már holnap megkezdheti velük a tárgyalásokat, „amennyiben elhagyják a a szuverén területeiket”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) az iratait nézegeti, miközben részt vesz az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén, a Luzern melletti Bürgenstockban 2024. június 16-án (Fotó: AFP/Urs Flueeler)

A záródokumentum felszólított továbbá arra is, hogy teljes csere keretében engedjék szabadon az összes hadifoglyot, és minden „deportált és jogtalanul kitelepített” ukrán gyermeket küldjenek vissza Ukrajnába. A csúcstalálkozó munkacsoportjai a globális élelmezésbiztonság és a nukleáris biztonság kérdésével is foglalkoztak.

 

A nyugati hatalmaknak és szövetségeseiknek azonban nem sikerült meggyőzniük a nagyobb el nem kötelezett államokat, a záródokumentumot a részt vevő több mint kilencven ország közül többen, köztük India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és a megfigyelőként részt vett Brazília sem írta alá.

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé – mondta vasárnap a konferencián részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Borítókép: A svájci zászlók láthatók a többi ország zászlói között az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén, a Luzern melletti Bürgenstockban 2024. június 16-án (Fotó: AFP/Urs Flueeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.