A lengyel szejm jóváhagyta a határt védő fegyveres erők támogatásáról szóló törvényt

Nagyobb fegyverhasználati szabadságot és jogi támogatást ad a jövőben Lengyelország

2024. 07. 26. 20:28
Polish Belarusian Border Amid Migration Crisis
Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta péntek este a lengyel parlamenti alsóház (szejm) azt a törvényt, amely nagyobb fegyverhasználati szabadságot és jogi támogatást biztosít a lengyel fegyveres erőknek, ha Lengyelország területén keletkező rendkívüli helyzetekre, ezen belül határsértési kísérletekre kell reagálniuk. A parlamenti felsőház (szenátus) csütörtökön több módosítással küldte vissza a szejmbe az ott már július 12-én megszavazott törvényt. A szejm pénteken elfogadta a szenátusi módosítások egy részét. A törvény most az államfő elé kerül aláírásra.

Az új előírások lehetővé teszik, hogy béke idején a Lengyelország területén keletkező biztonsági veszélyhelyzetek esetén a hadsereg önállóan vagy a rendészeti szerveket (rendőrség, határőrség) támogatva, kevesebb korlátozással cselekedjen, mint eddig. Rendkívüli biztonsági helyzetekben a szabálytalan fegyverhasználat nem számít majd bűntettnek. A katonák és a rendvédelmisek pedig jogi támogatást kapnak, amennyiben a fegyverhasználat kapcsán hatósági eljárás indulna ellenük.

A törvény tervezetét a kormány azt követően terjesztette elő, hogy júniusban meghalt egy lengyel katona, akit előtte késsel megsebesített egy, a fehérorosz–lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló. A tragikus balesettel egy időben nyilvánosságra került, hogy március végén egy másik határvédelmi akció során leadott figyelmeztető lövések miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét segítő katonát, akiket egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsítottak meg. A katonák jelenleg szabadlábon védekeznek.

Az új törvény nagyobb biztonságérzetet ad a katonáknak, mint eddig

 – jelentette ki a pénteki szavazások után Wladysław Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter. Hozzátette: az előírások lehetőséget adnak egy békefenntartó művelet végrehajtására is, amire – mint mondta – „jelenleg nagy szükség van”.

A fegyverhasználati büntetlenségről szóló előírásokat a kormánykoalíciót képező Baloldal frakció nem támogatta, és „gyilkossági jogosítványnak” nevezte őket.

A fehérorosz határszakasz védelmét segítő katonák nagyobb jogi biztonságát a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői követelték csütörtöki sajtóértekezletükön. Ismételten szorgalmazták azt is, hogy szüntessék meg azt az áprilisban létrehozott ügyészségi különleges csoportot, amely a határt védő tisztviselők által esetleg elkövetett „hatásköri visszaéléseket” vizsgálja. A PiS szerint az ügyészégi csoport munkája dermesztő hatással van a határvédelemre.

Borítókép: Katonák őrködnek és megfigyelnek egy állást a határfal mellett egy erdőben a lengyelországi Podlasie-ban 2024. június 6-án (Fotó: APF/NurPhoto/Kamil Jasinski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.